5 Vlamingen bij 12 genomineerden Gouden Strop 2015

Coppers' thrillers rond agente Liese Meerhout worden in een 13-delige tv-serie voor VTM gegoten. © Jef Boes (Focus Knack)

De Gouden Strop is de voornaamste literaire prijs voor thrillers in Nederland en de Vlaamse krimischrijvers scoorden dit jaar bijzonder goed bij de jury ervan, zo bleek uit de longlist van de laatste 12 kanshebbers.

Terwijl de Vlaamse fictieschrijvers het blijkbaar moeilijk hebben om voet aan grond te krijgen in Nederland, lijken de thrillerauteurs het beter te doen bij onze noorderburen. Niet minder dan 5 van de 12 genomineerden voor de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige thriller van afgelopen jaar zijn immers Vlamingen: Pieter Aspe, Jo Claes, Patrick Conrad, Toni Coppers en Guido Eekhaut zijn nog altijd in de running voor de ultieme bekroning.

Namen van de longlist

Pieter AspeZonder voorschrift (Uitgeverij Manteau)

Jo ClaesDe mythe van Methusalem (Uitgeverij Houtekiet)

Ricus van de CoeveringNoordgeest (Uitgeverij Van Gennep)

Patrick Conrad Walker (Uitgeverij Vrijdag)

Toni CoppersDood water (Uitgeverij Manteau)

Guido EekhautKingston noir (Uitgeverij Manteau)

Nausicaa MarbeSmeergeld (Uitgeverij Prometheus)

Marion PauwHemelen (Uitgeverij Ambo|Anthos)

Lex PieffersPittsburgh (Uitgeverij Querido Q)

Elvin Post– Dame blanche (Uitgeverij Ambo|Anthos)

Marjolijn UitzingerDe huisgenoot (Uitgeverij De Geus)

De Waal & BaantjerEen tien met een griffel (Uitgeverij Lebowski)


Poirotprijs

Toen verleden jaar de Knack Hercule Poirotprijs werd geshortlist bleken Jo Claes, Patrick Conrad en Toni Coppers eveneens bij de laatste 5 kanshebbers te horen. Benieuwd welke Vlaamse thrillerauteurs straks nog op de shortlist voor de Gouden Strop prijken.

Toni Coppers won vorig jaar met Dood water uiteindelijk de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse thriller. Zal Coppers straks de dubbel scoren? Verleden jaar drong Conrad tot het kransje van laatste kanshebbers door met Tango assassino maar ging de Strop uiteindelijk naar Donald Nolet voor Versleuteld. Afwachten dus tot 30 april wanneer de shortlist er aan komt. De uiteindelijke winnaar wordt pas bekend gemaakt op 28 mei aan de vooravond van de maand van het spannende boek.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content