5 avondgesprekken rond Italiaanse auteur én kersverse eredoctor Alessandro Baricco

20/01/16 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:54

Op 10 februari wordt Alessandro Baricco eredoctor aan de KU Leuven. Vanf 26 januari wordt zijn werk gedurende 5 avonden gefileerd door onder anderen zijn vertaalster en door Rik Torfs.

5 avondgesprekken rond Italiaanse auteur én kersverse eredoctor Alessandro Baricco

De Italiaanse auteur Alessandro Baricco op een Colombiaans literartuurfestival in 2011. © BELGAIMAGE

Op 10 februari wordt de Italiaanse 58-jarige schrijver Alessandro Baricco eredoctor aan de KU Leuven. Al vanaf dinsdag 26 januari worden 5 mijlpalen uit zijn rijk oeuvre besproken tijdens even zo vele avondgesprekken om 18.30u in de Leuvense Barbóék en de Leuvense Universiteitsbib. Toegang is gratis maar wel graag op voorhand reserveren.

Knack-rubriek op z'n Gwyns

Baricco werd bij ons populair met zijn weergaloze novelle 'Zijde' en sindsdien is ook zijn ander werk onmiddellijk in Nederlandse vertaling bij de Bezige Bij te vinden. Knack-redacteur Ann Peuteman had een boontje voor 'Mr Gwyn' waarin de plots verstomde schrijver Gwyn besluit om voortaan mensen te gaan portretteren en hen daarbij steevast vraagt welke 52 punten ze in hun leven anders zouden aanpakken. Peuteman maakt nu al enkele jaargangen samen met Jos Geysels een 'Gwyn'-rubriek in Knack waar ze de interviewees op z'n Gwyns dus vraagt naar 10 sleutelmomenten in hun leven die ze vandaag anders zouden aanpakken.

5 keer Baricco

Dat Baricco dus eredoctor wordt, komt zeker niet uit de lucht gevallen. Vanaf dinsdag 26 januari en dat tot en met 9 februari worden 5 belangrijke romans uit zijn werk besproken door telkens twee commentatoren: te beginnen met zijn vaste vertaalster Manon Smits en eindigend met KU Leuven-rector Rik Torfs.

Opgepast: de laatste avond gaat niet door in Barbóék om 18.30u maar begint om 20u in de Universiteitsbibliotheek waar Jan Hautekiet ook van de partij zal zijn. 's Anderendaags wordt Baricco dan officieel in de bloemetjes gezet als doctor honoris causa.

De 5 gespreksavonden:

De Jonge Bruid

Met Manon Smits (vaste vertaalster van Baricco)

en Carmen Van den Bergh (KU Leuven)

di 26 januari, 18u30 (in Barbóék)


Zijde

Met Sabine Verhulst (UGent)

en Bart Van den Bossche (KU Leuven)

do 28 januari, 18u30 (in Barbóék)


Mr. Gwyn

Met Stéphane Symons (KU Leuven)

en Katrien Steyaert (Literair journaliste)

di 2 februari, 18u30 (in Barbóék)


Oceaan van een zee

Met Inge Lanslots (KU Leuven)

en Dorinda Dekeyser (CVO VOLT)

do 4 februari, 18u30 (in Barbóék)


Emmaüs

Met Rik Torfs (rector KU Leuven)

en Jan Hautekiet

di 9 februari, 20u (in de Universiteitsbibliotheek)

Onze partners