27 nooit eerder gepubliceerde gedichten Lucebert gebundeld

Op zondag 25 september wordt Luceberts werk ‘Unica’, een facsimile met ongepubliceerde gedichten, in Amsterdam voorgesteld.

‘Unica’, met unieke facsimiles van het poëtisch werk van Lucebert, wordt zondag 25 september voorgesteld in de het Stedelijk Museum Amsterdam. De zeven boekjes omvatten 27 nooit eerder gepubliceerde gedichten. Tijdens de voorstelling van deze bundel zal tijdgenoot en vriend Remco Campert ook voordragen. In het Stedelijk Museum Amsterdam maakte Lucebert in 1949 zijn entree als deelnemer van de Cobratentoonstelling, een initiatief van toenmalig directeur Willem Sandberg. In het café zullen ook enkele originele unica te bezichtigen zijn.

Lucebert wordt beschouwd als één van de grootste Nederlandstalige dichters uit de 20e eeuw. Bovendien kende zijn beeldende kunstwerken een sleutelrol in de Cobrabeweging. In de jaren ’50 creëerde de man een aantal unieke boekjes met gedichten, tekeningen en collages. Deze nooit eerder gepubliceerde werken werden bewaard in museum- en privécollecties en verschijnen nu in de vorm van een facsimile. Luceberts werk werd meermaals bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooft-prijs, de Prijs der Nederlandse Letteren en de Jacobus van Looyprijs voor dubbeltalenten.

Vlaamse academie viert 125-jarig bestaan
Ter ere van haar 125-jarig bestaan organiseert de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde een tweedaags colloquium. De bedoeling hiervan is om te bezinnen over haar rol in het academische, culturele en maatschappelijke veld.

Op vrijdag 23 september buigt de academie zich over het verleden. De Nederlandse taal in vroegere jaren wordt onder de loep genomen, met lezingen van Els Witte, Wim Vandenbussche en Piet Couttenier. Ook de huidige toestand van de Nederlandse taal komt die dag aan bod, met lezingen van Dirk Geeraerts, Hugo Brems en Linde Van den Bosch. Op zaterdag werpt het colloquium een blik op de toekomst, met lezingen van onder meer Pieter Drenth, uitgever Harold Polis, professor Lisa Kuitert, schrijver Marcel Möring en directeur van het Vlaams Fonds voor de Letteren Carlo Van Baelen. Ook debatteren over de toekomst van het literaire werk is mogelijk. Het colloquium wordt afgesloten met een academische zitting met speeches, receptie en voordrachten van academieleden. Bovendien zullen Prinses Astrid en Prins Lorenz deze zitting bijwonen.

Brontë-zusjes blijven hot Na de nieuwe verfilmingen van de Brontë-boeken, volgt nu ook een boek over het leven van de zusjes, geschreven door Jolien Janzing.

Op 7 september verscheen in België de nieuwe ‘Jane Eyre’, de verfilming van het gelijknamige boek van Charlotte Brontë. Ook ‘Wuthering Heights’, geschreven door Charlotte’s zus Emily verschijnt binnenkort in een nieuwe filmversie. Beide klassiekers uit de 19e eeuw werden al meermaals verfilmd, hun boeken werden al in 26 talen gepubliceerd en het stadje Haworth, waar de verhalen zich afspelen, krijgt dagelijks nog heel wat bezoekers over de vloer.

Over de zusjes Brontë zelf is er eigenlijk weinig verschenen. ‘Hun eigen leven is eigenlijk het mooiste verhaal’, vertelt Vlaams-Nederlandse journaliste Jolien Janzing. Zij is bezig aan een roman over het leven van Charlotte en Emily. Zo bezocht zij Haworth, het handelsstadje waar de zussen opgroeiden. Haar boek zal zich focussen op de periode waarin de zusjes in Brussel studeerden. Daar werd Charlotte hopeloos verliefd op de befaamde Monsieur Heger.

Vervolg op Peter Rabbit Actrice Emma Thompson schrijft een vervolgverhaal over Pieter Konijn, dat meldt NRC boeken.

De Britse actrice Emma Thompson werkt aan ‘Hoe het Pieter Konijn verder verging’. Het boek wordt verwacht in september 2012. Dan zou het precies 110 jaar geleden zijn voor geestelijke moeder Beatrix Potter, het eerste ‘Peter Rabbit’-verhaal uitbracht. Bovendien zal dit het eerste nieuwe boek zijn sinds 1930. Het verhaal speelt zich dit keer niet af in de tuin van Mr. Mc Gregor maar in Schotland, waar Peter Rabbit een ver familielid bezoekt.

Emma Thompson schrijft dit verhaal op verzoek van imprint Frederick Warne, de oorspronkelijke uitgever van de boeken, welke nu deel uitmaakt van uitgeverij Penguin. Thomspon won een Oscar voor beste scenario voor haar bewerking van Jane Austens ‘Sense and sensibility’, waarin ze ook de hoofdrol speelde. Als actrice won ze een Oscar voor beste actrice in de film ‘Howards End’. Ze is de enige actrice die zowel een Oscar won voor haar schrijfwerk als voor haar acteerprestaties.

Dag van het boekvak op de boekenbeurs Op 7 november organiseert boek.be de eerste ‘dag van het boekenvak’ op de boekenbeurs. Op deze dag komen onderwerpen zoals lees-, leen- en koopgedrag in Vlaaderen, boekvoorstellingen en presentaties evenals workshops over app’s en innovatie in het boekvak aan bod. Boek.be organiseert eveneens een netwerkmoment met receptie.

Deadline Vlaamse Scriptieprijs nadert Op 10 oktober valt de deadline voor het indienen van een bachelor- of masterscriptie voor de Vlaamse scriptieprijs. Deelnemers maken kans op een geldprijs van €2.500, heel wat media-aandacht en een prominente plaats in de online scriptiebank.

Afgelopen jaren schreven ongeveer 30.000 studenten een scriptie aan Vlaamse hogeschool of universiteit. De prijs wil ervoor zorgen dat dit onderzoek niet onmiddellijk onder het stof verdwijnt. Studenten moeten een kort journalistiek stuk schrijven over hun scriptie en dit samen met de scriptie inzenden. Naast de Vlaamse scriptieprijs wordt ook de Agoriaprijs, de Eosprijs en de Klasseprijs uitgereikt. (Belga)
De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 19 december in het Museum M te leuven. Inschrijven kan nog steeds op de website www.scriptieprijs.be
Benefietverhalen ten voordele van Japan Uitgever Waseda Bungakukai startte onlangs met het online plaatsen van vertalingen van fictieverhalen over de aardbeving in Japan, zo bericht JJ Pollet.

De uitgever van het literaire tijdschrift Waseda Bungaku maakte de toegang tot de online vertalingen gratis, met de bedoeling dat lezers een vrije gift doen ten voordele van de slachtoffers. De bedoeling is om de huidige stand van zaken weer te geven inzake de literatuur over de aardbeving en dit voor het grote publiek beschikbaar te maken. Normaal was het de bedoeling dat de verhalen verschenen in het laatste nummer van het tijdschrift. De 15 deelnemende schrijvers bezorgen hun verhaal gratis aan het tijdschrift. Op dit moment zijn er drie verhalen beschikbaar, meer verhalen zijn op komst.

Klik hier voor meer informatie.

Esmeralda Van den Bosch


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content