200 verjaardagskaarsjes voor Hendrik Conscience

Een studiedag herdenkt vandaag het werk van Hendrik Conscience die exact 200 jaar geleden in Antwerpen werd geboren.

De man die zijn volk leerde lezen werd op 3 december 1812 in Antwerpen geboren uit een Franse vader en een Vlaamse moeder. Vandaag heeft in Antwerpen een colloquium plaats over het oeuvre van Conscience. Morgen wordt in Brussel naar de Europese dimensie van de verhalenverteller Conscience gepeild.

Heel toepasselijk wordt in de Erfgoedbibliotheek op het Antwerpse Conscienceplein vandaag de betekenis van het werk van Conscience besproken door academici, zoals historicus Ludo Wils en literatuurwetenschapper Dirk De Geest. ’s Avonds eren de Vlaamse schrijvers hun voorganger door uit zijn werk voor te lezen. Van Erik Vlaminck en Walter van den Broeck tot Vitalski en Rachida Lamrabet: de auteurs zullen voorlezen uit ‘Geschiedenis mijner jeugd’ van Conscience.

Eveneens deze avond – maar dan in het Antwerpse Letterenhuis – heeft Geert Van Istendael het over de betekenis van Conscience voor de literatuur en de modale Vlaming vandaag. ‘Waarom wil dat verdomde volk niet lezen?’, de titel van Van Istendaels exposé, laat al vermoeden dat Van Istendael kritische kanttekeningen zal plaatsen.

Op dinsdag 4 december wordt de internationale relevantie van Conscience belicht in een symposium aan de HUB te Brussel. ‘De leeuw leeft!’ belooft de Europese dimensies van de historische romancier Conscience aan te kaarten. Hij was immers ook in het buitenland een veel vertaalde – en gelezen – auteur van zijn historische romans, zoals ‘De leeuw van Vlaanderen’.

Op deze site werd al in januari de betekenis van Conscience besproken in een overzichtsartikel en via de feestrede die Gaston Durnez hield over het engagement van Conscience.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content