170.000 euro voor dagboeken nazidokter Josef Mengele

Vandaag in het boekenjournaal: dagboeken Josef Mengele geveild; Vlaamse strips op een muur in Parijs en de zonen van Hugo Claus beschermden alleen maar zijn privacy

Dagboeken gruweldokter Jozef Mengele onder de hamer

Gisteren 21 juli werden de dagboekaantekeningen van ‘Engel des Doods’ Josef Mengele geveild in het Amerikaanse veilinghuis Alexander Historical Auctions in Connecticut. De handgeschreven en geïllustreerde schriften werden voor ruim 170.000 euro verkocht aan een Amerikaanse orthodoxe jood die ze wil tentoonstellen in een eigen museum.

De SS-arts Josef Mengele schreef de 31 schoolschriften vol tussen 1960 en 1975 tijdens zijn verdoken verblijf in Zuid-Amerika. Hij werd jarenlang gezocht voor wat hem de bijnaam ‘Engel des Doods’ opleverde: de gruwelijke experimenten die hij uitvoerde op de Joden in het concentratiekamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd echter nooit gevonden en verdronk in 1979 tijdens een zwempartij in Brazilië.

Naast autobiografische stukken die hij schreef onder het pseudoniem Andreas, bevatten de dagboeken poëzie met een politiek inslag, citaten uit gesprekken en filosofische overpeinzingen. Zijn nazistisch geïnspireerde gedachtegoed lijkt over de jaren heen niet te zijn gewijzigd. Zo schrijft hij rond 1960: ‘Als je de rassen mengt, heeft dat een achteruitgang in beschaving tot gevolg.’

zie ook: NRC; HBL

Vlaamse strip kleurt Parijse muur

Op het binnenplein van de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs (6, Rue Euler) staat sinds vorige week een Vlaamse stripmuur. Op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) zorgde stripauteur Pieter De Poortere voor het ontwerp. De muur toont personages uit graphic novels van de Poortere zelf, Brecht Evens, Olivie Schrauwen, Judith Vanistendael, Randall.C en Jeroen Janssen. Stuk voor stuk auteurs van wie de strips naar het Frans vertaald werden. Op die manier bevestigt de muur het succes van de Vlaamse graphic novel in het buitenland.

Eind januari 2012 wordt opnieuw hard gewerkt aan die buitenlandse erkenning van de Vlaamse strip. Het VFL opent dan voor de vierde en laatste keer zijn ‘Café BD Chez les Flamands’ tijdens het internationale stripfestival in Angoulême. Vlaamse, al dan niet vertaalde strips, worden te koop aangeboden en buitenlandse uitgevers kunnen het nieuwe Vlaamse aanbod voorproeven.

zie ook: Boekenvak

Zonen Hugo Claus wilden alleen zijn privacy beschermen

De strijd van de zonen van Hugo Claus tegen de publicatie van het boek ‘De wolken’ was slechts bedoeld om de privacy van hun overleden vader te beschermen, zo meldt de advocaat van Thomas Claus en Arthur Kristel

‘De wolken’ bevat onuitgegeven fragmenten die een pittige kijk geven op het privéleven van de auteur. Claus’zonen vochten de publicatie van het boek aan, maar het Antwerps hof van beroep oordeelde onlangs dat het boek in de rekken kon blijven.

Thomas Claus en Arthur Kristel, die in onmin leven met de tweede vrouw en beheerder van Claus’ patrimonium Veerle De Wit ontkennen nu met klem dat het hen om geldgewin te doen was. Bovendien was het niet hun bedoeling de erfeniskwestie van Claus via de media uit te vechten. Zij betreuren slechts dat zij als zonen en wettelijke erfgenamen van de auteur niet geconsulteerd werden over de inhoud van het boek.

zie ook: De Morgen; De Redactie

IP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content