14e Gedichtendag met Poëzieweek

17/01/13 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Op donderdag 31 januari vindt traditiegetrouw de Gedichtendag plaats, maar deze keer wordt de dag verlengd tot een heuse Poëzieweek.

De laatste dag van januari worden in Vlaanderen en Nederland talloze poëzie-evenementen georganiseerd. De VSB-poëzieprijs - de financieel zwaarste dichterlijke onderscheiding (25.000 euro) - wordt dan uitgereikt in Nederland en in Vlaanderen de iets minder kapitaalkrachtige Herman de Coninckprijs (6.000 euro). Maar voor het eerst wordt de dag nu ingepast in een hele week vol dichterlijk fraais.

De Poëzieweek die op 31 januari wordt afgetrapt, loopt in Vlaanderen en Nederland tot 7 februari met als insteek de muziek. De Gedichtendagbundel krijgt dit jaar trouwens een opvolger: het Poëziegeschenk. Dat wordt geschreven door Anna Enquist en heet 'Een kooi van klank'. Iedereen die tijdens de Poëzieweek voor 15 euro aan poëzie koopt, krijgt van zijn boekverkoper het Poëziegeschenk cadeau.

Het zwaartepunt van de Vlaamse Gedichtendag ligt in Antwerpen waar 's avonds voor de zevende keer de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel wordt uitgereikt. Miguel Declercq, Annemarie Estor, Delphine Lecompte, Xavier Roelens en David Troch zijn de vijf dichters die nog in de running zijn. Het wordt die dag ook uitkijken wie de Nederlandse VSB-Poëzieprijs wint. Luuk Gruwez is de enige Vlaamse poëet in het kransje van vijf genomineerden. De vier andere kanshebbers zijn de Nederlanders H.H. ter Balkt, Ester Naomi Perquin, Sybren Polet en Menno Wigman.

In Bibliotheek Permeke start al donderdagmiddag een nieuw seizoen van de Donderdagen van de Poëzie met David Troch. Fotograaf Andy Huysmans maakte 26 dichtersportretten die een vaste plek krijgen in de Antwerpse plantentuin 'den botaniek'. Gewezen stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen doopt deze botanische tuin met een poëziemarathon om tot de 'Tuin der Poëten', een groene oase die vanaf nu regelmatig het decor zal vormen voor poëzie-initiatieven. Het Letterenhuis presenteert zijn bezoekers gedichtenjazz. In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is er een bloemlezing door Erik Spinoy en Stefaan van den Bremt.

Frank Hellemans

Gedichtendag 31 januari 2012 - initiatieven Antwerpen

12.30 - 13.30 uur David Troch Bibliotheek Permeke

14, 15, 16 en 17 uur Poëziemarathon Peter Holvoet-Hanssen Plantentuin 'den botaniek'
14 - 16 uur Gedichtenjazz Letterenhuis

16.30 uur Erik Spinoy en Stefaan van den Bremt Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

20.15 uur Herman de Coninckprijs en Sarah Ferri Arenberg

Lees meer over:

Onze partners