Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

12/09/12 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Blokt Open VLD de PS even grondig af als omgekeerd?

Weegt de Open VLD-eis "geen vermogensbelasting" even zwaar binnen Di Rupo I als de PS-eis "handen af van de index"?

Blokt Open VLD de PS even grondig af als omgekeerd?

© Belga

Federaal vicepremier en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) laat er niet de minste twijfel over bestaan: zet deze regering een vermogensbelasting in de steigers dan blaast hij de regering-Di Rupo I op. Volgens de krant La Libre Belgique werkt men bij de PS naarstig aan voorstellen inzake een vermogensbelasting. De commotie ontstaan in het zog van de nationaliteitsaanvraag van de steenrijke Franse zakenman Bernard Arnault zorgt nu ook in de Wetstraat voor beroering.

Voor diegenen die het ondertussen al zouden vergeten zijn: de regering-Di Rupo I is, meer nog dan een doorsnee coalitieregering in dit land, gebouwd op een aantal delicate evenwichten en afspraken. Een cruciale deal aan de basis van de vorming van Di Rupo I was dat er, op eis van de PS, niet aan het indexeringsmechanisme van de lonen mocht geraakt worden, en dat er tegelijk, op eis van Open VLD, geen sprake kon zijn van een vermogensbelasting. Zo kom je in België tot regeringen.

Onder meer bezorgd om de verslechtering van onze internationale concurrentiepositie, probeerde Open VLD de voorbije maanden enkele malen om toch een discussie over het indexeringsmechanisme op gang te brengen. Deze ballonnetjes werden systematisch en zonder veel pardon doorprikt door de PS. Van een herziening van het indexmechanisme komt (voorlopig) niks in huis.

De komende periode zal moeten blijken of de Open VLD even hard en succesvol zal zijn in het afblokken van de andere kant van de net geschetste deal en dus het tegenhouden van een vermogensbelasting.

Erg belangrijk daarbij is natuurlijk dat het voor de electoraal duidelijk moeilijk zittende Open VLD helemaal een afgang zou zijn indien nu rond de vermogensbelasting de PS toch een opening zou krijgen binnen Di Rupo I. Naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand toe kan Open VLD zoiets missen als kiespijn.

Onze partners