Dirk Draulans
Dirk Draulans
Redacteur bij Knack
Opinie

30/10/12 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:21

Bijen veroorzaken geen overlast

Mensen lijken steeds minder verdraagzaam tegenover de natuur. Zeker in de stad. Nochtans kunnen ze net daar best wel wat meer natuur gebruiken.

Imkers zijn een uitstervende groep. En als er dan eens een jonge imker opstaat, een vrouw dan nog, die met veel enthousiasme aan haar hobby wil beginnen, stuit ze op een njet van de autoriteiten.

De autoriteiten zijn in dit geval bestuurders van de stad Tienen. Kersvers imker Nele Schouteden had een mooi dossier ingediend met de vraag om bijenkasten te mogen plaatsen in een hal in haar tuintje, in het centrum van Tienen.

Hoewel de autoriteiten, bij monde van burgemeester Marcel Logist, schepen van Leefmilieu Marc Soens en schepen van Stedenbouw Martine Rens (allemaal SP.A), lieten weten dat stedenbouwkundig de aanvraag in orde was, werd ze toch geweigerd, uit vrees voor overlast voor zes omwonenden.

Overlast! Het blijft ergerlijk dat de term steeds vaker opduikt als het gaat om dieren die de menselijke leefomgeving verkennen. Filosofisch geïnspireerde betweters menen dat dieren zich maar moeten aanpassen als ze niet ten onder willen gaan aan de almaar dominantere menselijke aanwezigheid. Maar als dieren zich ook werkelijk schikken naar de mens, is het weer niet goed: dan veroorzaken ze overlast.

De vos veroorzaakt overlast en moet dus worden verdelgd. De steenmarter veroorzaakt steeds meer overlast - hoe lang zal het nog duren voor de beschermde status van dit fascinerende dier op de helling komt, omdat hij af en toe autokabels doorknaagt en zolders inpalmt?

Nu veroorzaken blijkbaar ook bijen overlast. Onzin, natuurlijk. Bijen zijn vredelievende diertjes die geen mens zullen steken als ze niet in het nauw worden gedreven. Je kunt bij wijze van spreken een bijenkast op het terras van een appartement houden zonder overlast te creëren. Bijen hebben veel meer last van mensen dan omgekeerd, want hun populaties crashen als gevolg van pesticidegebruik en het verdwijnen van bloemen uit overbeheerde bermen en grasperkjes.

In onze verstedelijkte wereld is het belangrijk dat er weer natuur in de stad wordt geïntroduceerd, zeker omdat de uitdijende stad steeds meer platteland inpalmt. Als je vanaf de stadstuin boven op het flatgebouw van de Antwerpse ondernemer Jan Engels rondkijkt, zie je overal spotjes groen. In de tuin zitten vlinders en bijtjes en sprinkhanen die van de ene kleine stadsoase naar de andere zwermen.

De Brusselse kunstenares Annemie Maes kan vanuit haar appartement in hartje stad een tuin in lopen, inbegrepen bijenhal, aangelegd op het dak van een parkeergarage. Ze is overtuigd van het nut van stadslandbouw, en de bijen helpen een deel van haar planten te bevruchten.

Maar in Tienen zien ze de brave beestjes niet zitten. Daar zien ze alleen overlast, al gaf schepen Soens in een brief toe dat hij het dossier niet goed kende - het was opgesteld door de milieuambtenaar. Overlast is geen argument dat overdreven studie en dossierkennis vereist. Want dieren zijn per definitie een probleem.

Nele Schouteden laat het hier niet bij. Ze gaat in beroep bij de provincie - de provincie Vlaams-Brabant voert overigens een actief pro-bijenbeleid. En ze wil een stevig dossier samenstellen dat andere mensen in andere omstandigheden kunnen gebruiken als ze een beetje natuur in een stad willen brengen. Natuur die geen overlast veroorzaakt.

Dirk Draulans

Onze partners