Marleen Finoulst

Bewegen is het beste medicijn

Marleen Finoulst Arts en journalist

Dat bewegen in de lift zit, blijkt uit de talrijke initiatieven die mensen porren om in gang te geraken.

“Lichaamsbeweging komt het dichtst in de buurt van het ultieme wondermedicijn.” Met die woorden sprak Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse overheidsorganisatie Centers for Disease Control and Prevention, in juli een groep landgenoten toe. “Geen enkel geneesmiddel waarover we vandaag beschikken, is zo krachtig als regelmatig fysiek actief zijn.”

Bodytalk onderschrijft zijn boodschap voor de volle 100 procent. Je leeft een jaar of tien langer, hebt minder last van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartziekte, en je voelt je mentaal beter. Dat bewegen in de lift zit (al neem je beter de trap…), blijkt uit de talrijke initiatieven die mensen porren om in gang te geraken. In dit nummer komen maar liefst 4 experts lichamelijke opvoeding aan het woord die beweging promoten of het gebruiken als therapie. Werk zat, want slechts de helft van de volwassen bevolking doet aan sport. Van de inactieve andere helft heeft naar schatting 35 procent wel goede voornemens, maar weten ze niet hoe eraan te beginnen. Doelstellingen en motieven lopen uiteen: preventie van chronische ziekten, verbeteren van de arbeidsprestaties, bestrijden van depressies, besparen in de ziekteverzekering…

Een andere groep die erg gebaat is met sport zijn mensen met gewichtsproblemen en in het bijzonder vrouwen met een maatje meer. Zeer veel vrouwen worden wat ronder tussen 45 en 50 jaar. Statistieken tonen dat er in de leeftijdsgroep gemiddeld 800 gram per jaar bij komt, al zijn de individuele verschillen soms erg groot. Uit recent onderzoek blijkt dat niet de (pre)menopauze oorzaak is van die gewichtstoename, maar wel een gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor de spiermassa slinkt en plaatsmaakt voor vetmassa.

Thierry Adam, gynaecoloog en sportarts van de vrouwelijke wielerploeg in Frankrijk, verzamelde in zijn boek Gynécologie du sport alle wetenschappelijke studies over vrouwen en sport. Daaronder ook een spectaculaire studie bij 30 vrouwelijke lopers tussen 23 en 56 jaar, die wekelijks ongeveer 55 kilometer liepen, verspreid over 5 sessies. De onderzoekers maten vetdistributie, vetmassa, spiermassa, taille en heupomtrek. Van jong tot ouder bleken alle parameters perfect vergelijkbaar. Adam onderstreept dat niet de leeftijd, noch de hormonale veranderingen in de menopauze een impact hebben op de lichaamssamenstelling, zoals aanvankelijk werd aangenomen. Het gaat louter om een gebrek aan lichaamsbeweging in de oudere groep, die wel actiever moet worden om op gewicht blijven.

Gelukkig hoef je daarvoor niet 55 kilometer per week te lopen. Een half uur lichaamsbeweging naar keuze per dag volstaat, schrijft de sportgynaecoloog. Stevig stappen bijvoorbeeld, in een tempo van 5 tot 6 kilometer per uur. Hij voegt eraan toe dat slenteren door winkelstraten niet meetelt als fysieke activiteit.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content