Ludo Bekkers

Benediktijnen en de Modernen

Ludo Bekkers Kunst- en fotografierecensent

Traditie en moderniteit hebben een huwelijk gesloten in de Benediktijnerabdij in het Oostenrijkse Admont in de centraal gelegen provincie Stiermarken.

Al meer dan 900 jaar (stichting 1074) hebben de monniken er een thuishaven en dat merkt men dan ook aan de kunstschatten die er nu nog bewaard worden. Het hoogtepunt is de bibliotheek met 70.000 volumes waaronder ontelbare zeldzame handschriften; incunabelen en vroege drukken die zowat alle cultuurdisciplines bestrijken.

Het is de grootste kloosterbibliotheek in de wereld en uniek zijn de zalen waar de boeken staan opgesteld, een uit 1776 daterend voorbeeld van Oostenrijkse barok en in uitstekende staat bewaard. Behoudens die bibliotheek kan men er ook een natuurhistorisch museum, een kunsthistorisch museum en, sedert 1997, ook een museum voor hedendaagse kunst vinden.

Alle drie hebben ze hun specifieke kwaliteiten : het natuurhistorisch museum is wereldberoemd om zijn verzameling van 252.000 soorten insecten. Alleen al van de tweevleugeligen (dipteren) bezit het museum 50.000 exemplaren samengebracht tijdens het 44-jarig verblijf in het klooster van ene pater Gabriel Strobl. Een andere kloosterling, Constantin Keller (1778-1864), interesseerde zich voor de fruitcultuur en boetseerde in was replica van 243 exemplaren appelen, peren, pruimen, abrikozen en fruitsoorten die we nu niet meer kennen. Het kunsthistorisch museum is uiteraard bijzonder gericht op religieuze kunst met beelden, schilderijen, textiel met kostbare liturgische gewaden en een kunstkamer.

En dan zijn het maar enkele stappen om kennis te maken met de verzameling hedendaagse kunst die sedert 1997 bijeengebracht werd in een nieuw gebouwde vleugel en nu zowat duizend werken telt. Het zwaartepunt ligt op Oostenrijkse kunstenaars van de middelste en jongste generaties. Een ontdekking want bij ons nauwelijks gekend behoudens Alfred Klinkan, ErwinWurm, Gunter Damisch, Franz Pichler, Franz West en Arnulf Rainer.

Een eerste luik wordt aangeschaft via galeries en een tweede deel bestaat uit werken die in opdracht “Made for Admont” werden verworven waaronder veel fotowerk. Een bijzonder element is dat in deze afdeling kunstwerken werden aangekocht specifiek voor slechtzienden en blinden. Sedert 2002 hebben zowat 25 kunstenaars in opdracht werken voor deze afdeling geconcipieerd.

Hoe worden deze verzamelingen financieel beheerd in het kader van de regels van de heilige Benedictus. De huidige helemaal niet wereldvreemde abt, Bruno Hubel, boort moderne middelen aan. De inkomprijzen zijn niet mis 9,50 euro voor volwassenen en andere categorieën navenant en toch kwamen er de voorbije jaren gemiddeld 85.000 bezoekers Met het nabijgelegen nationale natuurpark en het daarin gelegen hotel Admont zijn afspraken gemaakt en er worden concerten georganiseerd. Men mag foto’s nemen wanneer men een fototicket koopt à 5 euro. En er is een vereniging van mecenassen die dit jaar de mecenaskunstprijs won.

In 2011 mochten de musea het kenmerk “erkend museum” op hun gevel plaatsen en in 2009 ontving de instelling de prijs OscART en in hetzelfde jaar de bijzonder prijs voor het marketinconcept en voor de website die in 2006 op het internet verscheen ontving de abdij de internationale WebAward. Kwamen daar nog bij de staatsprijs voor Toerisme in 2005 voor de renovatie en de nieuwbouw en de Oostenrijkse museumprijs.

Onder het motto “Erwarte das Unerwartete” (verwacht het onverwachte) gelooft de abt dat dit museumconcept op een heel bijzondere manier inspirerende impulsen kan geven aan de vragen van onze tijd.

Ludo Bekkers
Admont Benedikijner abdij, A-8911 Admont 1 www.stiftadmont.at

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content