Urbain Vandormael
Urbain Vandormael
Expert autosector
Opinie

29/01/13 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

Belgische artsen rijden met Duitse luxeauto's

Het Belgische geneesherenkorps rijdt met Duitse luxeauto's. Dat blijkt uit een onlinebevraging van Artsenkrant bij zijn lezers. BMW kwam als nummer één uit de enquête, gevolgd door Audi en Mercedes.

Belgische artsen rijden met Duitse luxeauto's

© Belga

In de jaren vijftig en zestig vertoonden artsen een voorliefde voor Amerikaanse wagens, vanaf de jaren zeventig begon Mercedes aan een opmars. Het merk met de ster is nog altijd geliefd bij het Belgische geneesherenkorps, maar het is intussen voorbijgestoken door BMW en Audi. Dat blijkt uit een online-enquête van Artsenkrant bij zijn lezers. De redactie weerhield 899 geldige antwoorden: 76,9 procent van de respondenten waren mannen, de huisartsen waren lichtjes in de meerderheid.

Duidelijke voorkeur voor Duitse premiummerken

Made in Germany geniet het volle vertrouwen van het Belgische artsenkorps. Maar niet alle artsen rijden met hetzelfde merk. BMW is vooral geliefd bij de huisartsen; Mercedes, Audi, VW en Volvo - in die rangorde - volgen op duidelijke afstand. Bij de geneesheren-specialisten staat Audi op plaats één, op korte afstand gevolgd door BMW. Hier zorgt de Zweedse constructeur Volvo voor dé verrassing door Mercedes én Porsche te verslaan. Porsche op plaats vijf, je hebt goed gelezen. Ook andere sportieve merken zoals Jaguar en Alfa Romeo scoren hoger bij de geneesheren-specialisten - met respectievelijk een zevende en achtste plaats.

De Franse constructeurs Renault, Peugeot en Citroën eindigen nog net binnen de top tien bij de huisartsen, bij de geneesheren-specialisten vallen zij ver terug achter VW. Een tegenvallende score is er ook voor Land Rover, Mini en vooral voor Fiat. Op een totaal van 899 respondenten rijden er maar drie met een auto uit Turijn. Zelfs Lancia scoort hoger. Ook de Aziatische merken staan niet bijster hoog aangeschreven bij het Belgische geneesherenkorps. Toyota & Co. hebben nog een lange weg te gaan. Het ontbreekt de Aziatische merken aan uitstraling en maatschappelijke status, die worden nog te sterk als goedkope merken gepercipieerd.

De Duitse premiummerken BMW en Audi komen als grote winnaars uit de enquête. Volvo alsook Porsche zorgen voor een aangename verrassing, dat laatste merk door zijn aanhang bij de geneesheren-specialisten.

De kloof in voorkeuren tussen beide categorieën is onmiskenbaar. Wellicht heeft een en ander te maken met het feit dat huisartsen met hun auto op huisbezoek gaan. Zij zien een auto meer als een dagelijks gebruiksvoorwerp en willen niet afgerekend worden op de prijs van hun auto door hun patiënten. Geneesheren-specialisten liggen daar niet wakker van en rijden met hogere reeksnummers. Zij verkiezen een Audi A8 en A6 boven een A4 of een BMW 7 en 5 boven een 3-reeks.

68 procent dieselrijders Wat leert de enquête nog meer? 68 procent van de respondenten rijdt met een diesel en hoewel zij met dure Duitse luxeauto's rijden, kiest een meerderheid voor een handgeschakelde versnellingsbak. Op de vraag welke koopformule de voorkeur wegdraagt, zien we dat 'cash betalen', en 'krediet opnemen' gelijk verdeeld zijn. Dat Belgische artsen tot de betere verdieners behoren, bewijst het gegeven dat zes op de tien doktersgezinnen twee auto's tellen, 26 procent bezit zelfs drie auto's en meer.

Hoewel elektrisch aangedreven auto's interessant zijn voor dagelijks gebruik in een stedelijke omgeving, en als bedrijfswagen 100 procent aftrekbaar zijn, bezit slechts één van de respondenten een elektrisch aangedreven auto.

Urbain Vandormael

Top 10 huisartsen

1. BMW
2. Mercedes
3. Audi
4. Volkswagen
5. Volvo
6. Toyota
7. Renault
8. Ford
9. Peugeot
10. Citroën

Top 10 geneesheren-specialisten

1. Audi
2. BMW
3. Volvo
4. Mercedes
5. Porsche
6. Volkswagen
7. Jaguar
8. Alfa Romeo
9. Citroën
10. Ford

Top 10 algemeen 1. BMW
2. Audi
3. Mercedes
4. Volvo
5. Volkswagen
6. Toyota
7. Renault
8. Porsche
9. Ford
10. Peugeot

Onze partners