Zwitserse dokter: 'Bevrijden slachtoffers was aartsmoeilijk'

14/03/12 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Het bevrijden van de gewonde en overleden slachtoffers uit de verongelukte Belgische bus in Zwitserland heeft lang geduurd. Het was een extreem tragische ervaring, zegt dokter Jean-Pierre Dellars.

Zwitserse dokter: 'Bevrijden slachtoffers was aartsmoeilijk'

© Reuters

De bus met 52 mensen aan boord reed in de richting van Sion en raakte in de tunnel, waar de maximumsnelheid 100 kilometer per uur bedraagt, de rechterkant van de baan en reed vervolgens frontaal op de betonnen muur ter hoogte van een veiligheidsruimte rechts van de weg.

De exacte oorzaak is nog altijd niet bekend. De crash moet volgens een woordvoerder van de politie van Wallis enorm zijn geweest. De voorkant van de bus werd bijna volledig verpulverd en diverse inzittenden kwamen klem te zitten.

Extreem tragisch

Volgens dokter Jean-Pierre Dellars nam het bevrijden van de slachtoffers veel tijd in beslag. "Het was een extreem tragische ervaring. De wirwar van metalen resten was extreem moeilijk om te verwijderen. Gezien de staat van het voertuig, kan men zich inbeelden dat de snelheid een belangrijke rol heeft gespeeld", vertelde Dellars aan de Zwitserse openbare omroep.

De Zwitserse dokter stelde ook bij veel slachtoffers zware verwondingen vast. "Veel kinderen konden moeilijk vervoerd worden en werden overgebracht naar ziekenhuizen in Sierre, Sion, Bern, Martigny en Lausanne."

De Zwitserse hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse: 60 brandweerlieden, 15 dokter, 100 hulpverleners, 12 ziekenwagens, 8 helikopters en 3 psychologen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners