Zwijndrecht zet Oosterweelverbinding op de helling

© Belga

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft een onderdeel van de plannen voor de Oosterweelverbinding op Zwijndrechts grondgebied afgekeurd. Zo kan ze de bouwvergunning op Vlaams niveau tegenhouden.

De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft een onderdeel van de plannen voor de Oosterweelverbinding op Zwijndrechts grondgebied afgekeurd. Dat schrijft De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door burgemeester André Van de Vyver (Groen). Het gaat om een relatief klein luik van de Oosterweelplannen op Linkeroever dat betrekking heeft op enkele lokale wegen. In tegenstelling tot de grote infrastructurele ingrepen die op snel- en gewestwegen gepland staan, is de gemeente hierover bevoegd. Zo kan ze de bouwvergunning op Vlaams niveau tegenhouden en de timing van de werken, die nog dit jaar zouden starten, in gevaar brengen.

Volgens Van de Vyver gaat het onder meer om een rotonde in een kmo-zone die zou worden verplaatst naar een locatie waar zich nu een waterbekken bevindt dat belangrijk is voor de watervoorziening in de omgeving. De burgemeester steekt echter niet onder stoelen of banken dat het Zwijndrecht vooral over het grotere geheel van de Oosterweelverbinding te doen is.

Leefbaarheid

“De BAM zal nu niet anders kunnen dan opnieuw met ons rond de tafel te gaan zitten en naar onze eisen te luisteren”, zegt Van de Vyver. “Die eisen gaan verder dan de punten over lokale wegen. We hebben bij wijze van spreken al boeken volgeschreven met bezwaren en eigen voorstellen en hebben onze inwoners bevraagd over de kwestie, maar de BAM en de Vlaamse regering hebben dat tot nu toe steeds naast zich neergelegd.”

Het is overduidelijk dat de onvrede van de bewoners van Zwijndrecht over het dossier heel groot is

Wouter Van Besien, Vlaams parlementeslid

Burgemeester Van de Vyver vraagt dat er meer rekening gehouden wordt met de leefbaarheid van zijn gemeente, bijvoorbeeld door een insleuving en overkapping van de E17. “We zijn ook niet volledig tegen een extra Scheldekruising, maar dat is geen oplossing voor het fileprobleem”, denkt hij. “Er zal een mentaliteitswijziging moeten gebeuren om tot een ‘modal shift’ te komen en er moet meer in het openbaar vervoer worden geïnvesteerd in plaats van erop te besparen.”

De Antwerpse afdeling van Groen steunt de collega’s uit Zwijndrecht alvast en legt de verantwoordelijkheid bij Vlaanderen. “De Vlaamse regering blijft zich vastrijden in dit dossier, voor de zoveelste keer hebben ze hun huiswerk niet goed gemaakt en zijn hun plannen onzorgvuldig opgesteld”, vindt Antwerps Groen-fractieleider en Vlaams parlementslid Wouter Van Besien. “De gemeente heeft actief haar burgers inspraak gegeven in het dossier, en het is overduidelijk dat de onvrede van de bewoners van Zwijndrecht over het dossier heel groot is en dat de vraag naar overkapping, ook op Linkeroever, springlevend is.” Van Besien vraagt daarom eveneens om een overkapping op Linkeroever op de agenda te plaatsen.

Partner Content