Jean-Marie Dedecker (LDD)
Jean-Marie Dedecker (LDD)
Voorzitter van LDD
Opinie

12/06/16 om 09:08 - Bijgewerkt om 10:02

'Zweetsporten zijn minder en minder aan de zapgeneratie besteed'

Te midden de Rode Duivels-gekte vraagt Jean-Marie Dedecker zich af hoe we kinderen op school weer aan het sporten kunnen krijgen. 'Als we het multiculturele pleintjes-Darwinisme niet hadden, waren onze Rode Duivels een verzameling witte weekdieren.'

'Zweetsporten zijn minder en minder aan de zapgeneratie besteed'

Eden Hazard © Reuters

Vandaag start het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk, met dichtgeknepen billen, niet alleen voor de veiligheidsneurose maar ook voor het resultaat. We worden al wekenlang gemasseerd met een orgie van emotionele uitschuivers. Zelfs de trainingen van onze Rode Duivels waren eerder een huldebetoon dan een oefenpartijtje. Eurokoorts en een overkill aan analyses van al of niet zelfverklaarde kenners, bedienaars van dezelfde eredienst. Massahysterie is eigen aan volksdevotie. Voetballers worden opgewaardeerd tot symbolische figuren waaraan Jan Modaal zijn morele waarden aftoetst.

Morgen wordt het menens voor onze Duivels. Jonge jongens die op een week de wedde van een bedrijfs-CEO binnenrijven moeten dan leveren op het ritme van hun marktwaarde en van het zelf opgeklopte verwachtingspatroon. De dood of de gladiolen. Collectieve waanzin of collectieve rouw. "Sport is een spirituele macht geworden" zegt de filosoof Robert Redeker. "Sport zoals wij die tegenwoordig kennen, propageert niet alleen de wet van de sterkste, een prestatiecultus en afkeer van de zwakkeren, maar tevens de merkencultus en ongebreideld consumentisme".

Ik supporter voor de Duivels zoals maten drinken...met mate. Binnen twee maanden wordt ook nog de olympische vlam in Rio ontstoken. We lopen dan met vlag en wimpeltje achter een groep topatleten waarvan de meeste tifosi de laatste vier jaar hun naam nog niet konden spellen. Nationalisme is voor de politiek correcten des duivels, behalve in het stadion. Ik zal voor hen supporteren... zonder mate.

Lichamelijke opvoeding

Onze partners