Zweedse coalitie snijdt begroting aan: ‘Zal enkele dagen duren’

Jan Jambon, Bart De Wever, Kris Peeters, Charles Michel en Gwendolyn Rutten © BELGA

De onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe federale regering maken zich op voor de discussie over het ’totaalplaatje’ van de begroting van deze legislatuur. ‘De bespreking van de begroting zal wellicht een paar dagen duren.’

De onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe federale regering maken zich op voor de discussie over het ’totaalplaatje’ van de begroting van deze legislatuur. De kopstukken van de vier partijen CD&V, MR, Open VLD en N-VA vatten die gesprekken dinsdagmiddag aan, maandag wordt de begrotingsdiscussie voorbereid en gaan verschillende werkgroepen door de reeds besproken thema’s. ‘De bespreking van de begroting zal wellicht een paar dagen duren’, klinkt het maandag bij de onderhandelaars.

‘De werkgroep begroting is de belangrijkste die maandag bijeenkomt. Het is de bedoeling dat er gesproken wordt over het totaalplaatje van de begroting, de verschillende domeinen komen later in de week aan bod.’ Met onder meer de thema’s werk en concurrentie, sociale vooruitgang, pensioenen en financiën nog voor de boeg, moeten nog heel wat stevige dossiers de revue passeren. Elk van die thema’s heeft bovendien een zware impact op de begroting.

‘Eens over principe van minimale dienstverlening openbaar vervoer’

Zaterdagnacht zaten de onderhandelaars voor de laatste keer bij elkaar. Ze rondden de eerste lezing af van het hoofdstuk mobiliteit uit de nota van coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) en hebben in totaal al vijf hoofdstukken achter de kiezen.

Peeters meldde dat de partijen het eens zijn over het principe van een minimale dienstverlening voor het openbaar vervoer, maar voor een definitief, gedetailleerd akkoord is het nog te vroeg, zegt een ingewijde. ‘Spreken over een echt akkoord is te formeel, laat ons het erbij houden dat het gepasseerd is in eerste lezing en dat niemand er een rode streep door getrokken heeft, noch er een groen vinkje bij plaatste’, luidt het.

F-16’s en 40 miljoen snelheidscontroles per jaar

Hetzelfde geldt voor de andere principeakkoorden waar maandag in verschillende media sprake van is: de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen tegen het einde van de legislatuur, een verlengde militaire aanwezigheid in Afghanistan, goedkopere treintickets in de daluren en het voornemen om elk jaar minstens 40 miljoen snelheidscontroles te organiseren.

Eurocommissaris

Tegen het einde van de week moeten de onderhandelaars ook beslissen welke Belg ze naar de Europese Commissie willen sturen. De namen van Didier Reynders (MR), Marianne Thyssen (CD&V) en Karel De Gucht (Open Vld) worden het meest geciteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content