Zwartwerk in de horeca blijft welig tieren

18/07/12 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

Bij gerichte controles is tijdens de eerste helft van dit jaar bijna de helft van de onderzochte horecazaken tegen de lamp gelopen voor zwartwerk.

De btw-verlaging van 2010 heeft weinig zoden aan de dijk gebracht, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD), die de verschillende inspectiediensten aanstuurt, liet in de eerste zes maanden van 2012 1.934 horecazaken controleren. Daarbij liep 47,4 procent tegen de lamp.

Zwartwerk blijft constant

Het percentage ligt in lijn met de resultaten van vorig jaar, toen 47,1 procent van de gerichte controles zwartwerk aan het licht bracht.

"De tendens is duidelijk. Het zwartwerk in de horecasector blijft constant sinds 2008. De btw-verlaging in 2010 heeft het zwartwerk niet verminderd", zegt topman Jean-Claude Heirman.

"Misschien dat er dankzij die btw-verlaging minder horecazaken failliet zijn gegaan, maar aan het zwartwerk heeft het niets veranderd."

Niet ingeschreven

Concreet gaat het in deze cijfers om zaken die personeel tewerkstellen dat niet is ingeschreven of meer uren werkt dan aangegeven aan de sociale diensten.

De gerichte controles maken slechts één deel uit van alle controles die de verschillende sociale inspecties uitvoeren. De horeca is naast de bouw de sector waar de SIOD volop op inzet. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners