Zware storm trekt over het land

13/12/11 om 08:13 - Bijgewerkt om 08:13

Een zware storm met hevige rukwinden richt op verschillende plaatsen in het land schade aan.

Zware storm trekt over het land

© Belga

Door de hevige rukwinden met snelheden tot 90 kilometer per uur liggen op verschillende plaatsen in het land bomen en afgerukte takken op de weg. In Tubeke is een veranda losgerukt. In Rotselaar is er zware schade aan een dak.

De brandweer van Hoei en Borgworm (provincie Luik) moest uitrukken voor bomen en takken die op de weg terechtgekomen waren door het stormweer. Verder waren er verschillende oproepen voor daken die deels dreigden weg te waaien, onder andere het dak van de gemeenteschool in Longchamps.

Veranda

Door het stormweer is een schoorsteen van een woning in Clabecq ingestort, wat voor zware schade aan het dak zorgde. In het dorp Saintes (Tubeke) vloog een veranda weg. De brandweer van Tubeke heeft de handen vol met het ruimen van omgewaaide bomen.

Bij de brandweer van Eigenbrakel en Nijvel zijn de interventies door het stormweer eerder beperkt. In Waver moesten enkele wegen vrijgemaakt worden, omdat er bomen en takken op de rijbaan lagen.

De brandweer van Geldenaken werd opgeroepen voor een interventie in Autre-Eglise (Ramillies), waar een boom op een tuinhuis gevallen was. Ook in Piétrain raakte een dak beschadigd.

Afgelopen nacht werd de hoogste windpiek gemeten op het staketsel van Zeebrugge, namelijk 105 km/uur. Elders varieerden de pieken tussen 80 en 90 km/uur.

Spoor

In Wallonië ondervindt het spoorverkeer hinder van de storm. Er is een obstakel gemeld op het spoor tussen het station Brussel-Luxemburg en het station Genval, wat zorgt voor zwaar verstoord verkeer.

Sommige treinen tussen Brussel-Zuid en Ottignies zijn afgeschaft. Andere treinen tussen Brussel-Noord en Ottignies worden omgeleid. Hierdoor duurt de reistijd 15 minuten langer. Daarnaast is er ook een storing aan een overweg tussen het station Lier en het station Heist-op-den-Berg. Daardoor duurt de reistijd maximaal 25 minuten langer. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners