Zware schade door ontspoorde goederentrein in Melsele

13/04/12 om 08:06 - Bijgewerkt om 08:06

Het ongeval gebeurde toen de trein van sporen wisselde. Vermoedelijk wordt ook dit weekend nog hinder verwacht op de spoorlijn Antwerpen-Gent.

Zware schade door ontspoorde goederentrein in Melsele

© Belga

De schade aan de sporen en de leidingen in Melsele na de ontsporing van een goederentrein, die op weg was van Zeebrugge naar Antwerpen, is groot, zegt Infrabel.
Over ruim 100 meter is er schade aan twee sporen. Verder is over een lengte van 500 meter schade aan de rijdraad van de bovenleiding. Daarnaast moet een bovenleidingspaal hersteld worden en is er schade aan een wissel, somt Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit op.

Oorzaak
Het ongeval gebeurde volgens het parket van Dendermonde toen de trein van sporen wisselde. Volgens de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige was er geen sabotage of tussenkomst van derden.

Het ongeval gebeurde rond 18.15 uur in Melsele. "De goederentrein met een totale lengte van meer dan een halve kilometer ontspoorde er ter hoogte van een wissel, op het ogenblik dat de goederentrein de overgang maakte van een zijspoor naar het normale spoor", zegt parketwoordvoerster Caroline Jonckers.

De vervoerde containers bevatten stukgoed en metaal.

De takelwerken zijn donderdag rond 23 uur begonnen. De voorste negen wagons en de locomotief werden vannacht om 1 uur naar Antwerpen-Noord vervoerd. De achterste twaalf wagons werden om 2.30 uur naar Gent-zeehaven vervoerd.

Wegtakelen
Vrijdagmorgen werd begonnen met het wegtakelen van zeven ontspoorde wagons, waarvan er zes zijn gekanteld.

Eens die klus geklaard, volgt een inspectie van de aangerichte schade en kunnen aansluitend de herstellingswerken beginnen. Infrabel verwacht dat die herstelwerken het hele weekend zullen vergen.

De maatschappij hoopt maandag opnieuw normaal treinverkeer te hebben op deze drukke spoorlijn (Antwerpen-Gent). Tot die tijd zal de alternatieve dienstverlening (zie kader) van kracht zijn, meldt Petit.

Reizigerstrein in andere richting

Hij wijst er nog op dat het veiligheidssysteem optimaal heeft gewerkt. De reizigerstrein op de lijn Antwerpen-Gent is tot stilstand gekomen in Melsele. "De reizigerstrein bevond zich op het nevenliggend spoor en is genaderd tot op 1.300 meter van de ontsporing. De ontspoorde goederentrein heeft de alarmprocedure - via het digitale communicatienetwerk GSM-R - toegepast en de aankomende reizigerstrein heeft daarop normaal gereageerd: de treinbestuurder heeft zijn trein onder normale remming tot stilstand gebracht. Er is dus op geen enkel ogenblik enig gevaar geweest voor het andere treinverkeer", aldus Petit. (Belga/TE)

Geen treinverkeer

Vrijdag is er nog geen treinverkeer mogelijk tussen Zwijndrecht en Sint-Niklaas. Er is een vervangende busdienst ingelegd. "Wie tussen Antwerpen-Centraal en Gent-Sint-Pieters een lokale bestemming heeft, reist tot Zwijndrecht of Sint-Niklaas en neemt daar de bus. Zij dienen rekening te houden met een extra reistijd van een uur", aldus woordvoerder Frédéric Petit.

Anders dan donderdagavond rijdt er nu lokaal ook een trein van Zwijndrecht via Boom en Puurs naar Sint-Niklaas en omgekeerd. Hiervoor moet gerekend worden op een extra reistijd van 30 minuten.

Voor niet-lokaal treinverkeer raadt Infrabel de reizigers aan om via Brussel om te rijden, dit met een extra reistijd van zowat 40 minuten tot gevolg. Die situatie geldt de gans dag en waarschijnlijk ook dit weekend, verwacht Infrabel.

Lees meer over:

Onze partners