Zware regenval: jeugdkampen geëvacueerd, Plopsa Coo en Walibi gesloten

09/07/14 om 20:05 - Bijgewerkt om 20:05

300 scouts van vijf kampen zijn geëvacueerd moeten worden door de zware regenval. Pretparken Plopsa Coo en Walibi sloten uit veiligheidsoverwegingen de deuren.

Zware regenval: jeugdkampen geëvacueerd, Plopsa Coo en Walibi gesloten

Scouts © BELGA

In Jalhay, in de provincie Luik, zijn ongeveer 300 scouts van vijf kampen geëvacueerd als gevolg van zware regenval, zo heeft schepen Michel Parotte van deze gemeente gemeld. Er werd een rampenplan in werking gesteld. De jongeren zijn tussen de 10 en 18 jaar oud. Een van de vijf scoutsgroepen is afkomstig uit Vlaanderen. 'Alle jongeren zijn in veiligheid gebracht. Ze verblijven in de zaal van de jeugd van Jalhay', zei Parotte.

'Een van de scoutsgroepen keert vandaag terug naar haar kamp, terwijl voor een andere groep de ouders hun kinderen komen ophalen', voegde de schepen eraan toe.

Voor de drie andere groepen, uit Vlaanderen, Chimay en Eupen, wordt een beslissing genomen in de loop van de komende uren. 'Ze zullen beslissen of ze naar huis gaan, naar het kamp terugkeren of de nacht doorbrengen in de zaal.' Dat hangt onder meer van de weersvoorspellingen af. Grote rivieren dreigen in elk geval niet buiten hun oevers te treden, maar bij kleine waterlopen bestaat dat risico plaatselijk wel volgens de bevoegde Waalse overheidsdienst.

Walibi en Plopsa Coo gesloten

Ook de pretparken Walibi en Plopsa Coo ondervonden problemen door het weer en moesten door de regenval hun deuren gesloten. In Waver gebeurde dat voor het welzijn van de bezoekers, in Coo vanwege veiligheidsredenen. De twee parken stopten hun attracties rond 14 uur.

'We moesten het park sluiten omdat de weersomstandigheden heel ongunstig waren. De wind vormt een gevaar voor enkele attracties', zei Samia Moujane van Plopsa Coo.

In Walibi konden de attracties blijven werken in de regen. 'Er was geen enkel risico voor de veiligheid, maar toen we zagen dat de regen heviger werd, beslisten we het park te sluiten voor het welzijn van de bezoekers', legde Walibi-woordvoerder Dominique Fallon uit.

Geen schade en financiële compensaties

Beide parken verwittigden de aanwezige bezoekers. In Walibi kregen ze een gratis ingangskaart en mochten ze hun namiddag doorbrengen in het waterpark Aqualibi. In Coo waren er minder bezoekers. Ook zij kregen een financiële compensatie. Beide parken leden geen schade en openen donderdag opnieuw de pretparkpoorten.

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners