Zwangere Guy: ‘Brussel is een groot evenementenkantoor geworden’

© YouTube
Han Renard

Gorik van Oudheusden is beter bekend als de Brusselse rapper Zwangere Guy en van het hiphopcollectief Stikstof, dat op het album Overlast Brussel kritisch fileert.

Wat zijn de plus-en de minpunten van wonen in Brussel?

Gorik van Oudheusden: Laten we beginnen met de minpunten, want die zijn er veel meer. Op het vlak van uitgaan en cultuur wordt er enorm gehakt en gesneden. Men probeert de undergroundscene dood te knijpen. Onze stad is één groot evenementenkantoor geworden. Bijna elk weekend is er wel een evenement dat de stad organiseert of commercieel uitbesteedt. Als het geld maar opbrengt. Maar voor de Brusselaars is er heel weinig. De corrupte PS is hier veel aan het verprutsen. Ex-burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft niemand vooruit geholpen, behalve zichzelf. En dat voor een gewezen Marollien? Schandalig. Ik hou van mijn stad, maar ik denk dat heel weinig jongeren vandaag zin hebben om te gaan stemmen. Laat staan dat ze weten op wie: ze hebben geen rolmodellen.

Ik denk dat heel weinig jongeren vandaag zin hebben om te gaan stemmen. Laat staan dat ze weten op wie: ze hebben geen rolmodellen

Wat ontbreekt er, behalve alternatieve cultuurhuizen, voor Brusselse jongeren?

Van Oudheusden: Veel jongeren in deze stad hebben geen tuin. Vaak zitten ze met hun broers en zussen in kleine appartementen. Dan moet je openbare plaatsen niet gaan commercialiseren. Kijk naar het Sint-Katelijneplein. Een mooi plein, maar als er al geen terrassen staan, staat de kerstmarkt er wel. Er is in Brussel veel te weinig publieke ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, hun talenten kunnen ontplooien en gewoon hun zin kunnen doen.

Is de voetgangerszone geen stap in de goede richting?

Van Oudheusden: Die voetgangerszone is echt bullshit. Binnenkort is dat de nieuwe Nieuwstraat: over vijf jaar zitten alle grote winkelketens daar. Het zou toch veel logischer zijn geweest om bijvoorbeeld het Sint-Katelijneplein, het Sint-Goriksplein en de buurt rond Flagey autovrij te maken, of woonbuurten waar jongeren opgroeien, zodat ze buiten kunnen spelen? Je gaat je kind toch niet naar de voetgangerszone sturen om te spelen? Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over een 600 meter lange autoloze strook, en daarrond vlammen mensen nog altijd met 80 kilometer per uur voorbij. Kijk ook naar de manier waarop de politie omgaat met jonge Brusselaars. Zeven op de tien politieagenten komen niet eens uit Brussel.

Er wordt gewoon geen rekening gehouden met ons. En intussen worden arme gezinnen de stad uitgeduwd, vooral richting Vlaams-Brabant. Maar Brusselaars zijn je-m’en-foutisten, de politiek zal hen niet klein krijgen.

Partner Content