Zwaarste ochtendspits van het jaar op Vlaamse snelwegen

11/12/14 om 08:27 - Bijgewerkt om 09:03

Vanwege de extra spoorstaking van donderdag hebben veel mensen onverwacht de auto moeten nemen. Om 8 uur stond op de Belgische wegen meer dan 350 km file.

Zwaarste ochtendspits van het jaar op Vlaamse snelwegen

© Belga

Naast de bijkomende staking van de machinistenvereniging ASTB op het spoor, waren er donderdag op de weg ook nogal wat ongevallen. Dat heeft geleid tot 290 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. "Daarmee is het de zwaarste ochtendspits van het jaar in Vlaanderen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. De ochtendspits piekte rond 8.30 uur. Eerder had Beeckman al aangegeven dat de wachttijden op de snelwegen richting Brussel konden oplopen tot 2 uur.

In heel België liep de filelengte op tot 365 kilometer, volgens Beeckman de op een na zwaarste ochtendspits van het jaar.

Dinsdag was het ook al een drukke ochtendspits in Vlaanderen. In heel België stond toen zowat 350 kilometer file. Het hoge aantal filekilometers was volgens Beeckman toen te wijten aan de provinciale actiedag van maandag. "Elke keer na een treinstaking zien we de dag erop meer file. Bovendien waren een aantal wegen geblokkeerd geweest. Daardoor was er extra veel bevoorrading, bijvoorbeeld van Brucargo, onderweg. Vooral rond Brussel verliep het verkeer natuurlijk moeilijk." Daarnaast zorgde ook regen, vooral in het westen, voor wat problemen op de weg.

Voor maandag, met de nationale staking, verwacht Beeckman geen nieuw record. De mensen zijn veel langer op voorhand gewaarschuwd, en velen blijven een dagje thuis. Er zouden daardoor minder voertuigen op de baan komen.

Lees meer over:

Onze partners