Zwaarbewapende arrestatieteams rijden voortaan uit in Antwerpen

01/09/15 om 15:47 - Bijgewerkt om 15:46

De lokale politie van Antwerpen is officieel gestart met haar snelleresponsteams (SRT). Dat zijn rondrijdende, zwaarbewapende arrestatiemanschappen, die in geval van fysiek gevaar de reguliere agenten op zeer korte termijn kunnen ondersteunen.

Zwaarbewapende arrestatieteams rijden voortaan uit in Antwerpen

Politie in Antwerpen © Belga

Er wordt verwacht dat de SRT's dagelijks zullen toesnellen. Ze komen er op vraag van de burgemeester en de korpschef.

"Na de verhoogde terreurdreiging van begin dit jaar ontvingen zij een duidelijk signaal vanuit het korps. De politiemensen maakten zich zorgen over hun eigen veiligheid op het terrein. Wanneer er zich in Antwerpen plots zware geweldfeiten zouden voordoen, hebben de reguliere interventieteams nood aan de onmiddellijke back-up van gespecialiseerde politiecollega's", klinkt het.

De teams worden onder meer ingezet bij geweldmisdrijven of feiten waarbij de openbare orde ernstig wordt verstoord. Voor gewapende incidenten zal het SRT zelf ingrijpen of de situatie proberen "bevriezen" in afwachting van het bijzonder bijstandsteam. Ook bij onmiddellijke arrestaties naar aanleiding van criminele feiten kan een SRT erop uit worden gestuurd.

Weerstaan aan kalasjnikov-vuur

In de praktijk zullen de klok rond telkens twee teams van drie agenten - goed voor 52 manschappen - in een anonieme wagen rondrijden. Ze hebben semiautomatische wapens bij, alsook zware kogelvrije vesten en ballistische helmen. Daarmee kunnen ze aan bijvoorbeeld kalasjnikov-vuur weerstaan.

Naast dodelijke wapens hebben ze ook het FN303-geweer bij, een "less lethal"-wapen, dat personen kan immobiliseren zonder dat meteen dodelijke wapens moeten worden ingezet. De agenten hebben intussen een speciale opleiding gekregen, onder meer om in teamverband personen te arresteren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners