‘Zwaar zieke asielzoekers niet zomaar de straat opsturen’

© Belga

Dringende medische hulp kan niet gekoppeld worden aan een document waarin de zieke belooft om vrijwillig terug te keren. Zo reageert Maggie De Block op het voorstel van Liesbeth Homans. Ook de OCMW-voorzitters van Brussel en Gent keuren de werking in Antwerpen af.

Op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wordt met verbazing gereageerd op het voorstel van Antwerps OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) om het verstrekken van dringende medische hulp aan illegale vreemdelingen in de toekomst te koppelen aan het ondertekenen van een vrijwillig terugkeertraject.

Dringende medische hulp
De Block stelt bovendien dat alle kosten voor die echt dringende medische hulp momenteel door de federale overheid “voor honderd procent integraal aan het OCMW worden terugbetaald”.

“Wij begrijpen dit voorstel echt niet. Als iemand die zwaar ziek is zo’n traject weigert te ondertekenen, wil men die dan weer de straat op sturen en zomaar laten sterven? Dat kan toch niet”, zegt Els Cleemput, woordvoerster van de staatssecretaris.

“Criteria die Homans voorlegt kloppen niet”
Homans beweerde bovendien eerder in dat ze veel goedhartiger omsprong met de hulp aan sans-papiers dan wat de federale overheid voorlegt. Vorig jaar zou het OCMW uit eigen budget zo’n 250.000 euro hebben opgehoest om zieke asielzoekers te helpen. “We krijgen de kosten van dringende medische hulp alleen terug van de federale overheid als onze aanvraag aan bepaalde criteria voldoet, zoals het stadium van de hiv-besmetting en het land van herkomst.”

Het kabinet van staatssecretaris Maggie De Block fluit Homans daarbij dus terug. “Voor de toekenning van dringende medische hulp moet er maar aan drie voorwaarden voldaan worden: de persoon moet illegaal in ons land verblijven, een arts moet vaststellen dat de persoon dringende medische hulp nodig heeft en de persoon is behoeftig naar medische bijstand. Andere criteria leggen we niet op.” Woordvoerster Cleemput benadrukt ook nog eens dat alle OCMW’s de kosten van aidsremmers volledig krijgen terugbetaald.

Het huidige systeem wordt bovendien binnenkort gewijzigd, zegt Cleemput. “Er is een controlesysteem op komst waarbij een soort certificaat zal worden opgemaakt indien er nood is aan dringende medische hulp. Dat zorgt ervoor dat de kosten niet langer door het OCMW worden betaald, maar wel door de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Die hulpkas kan gebruikmaken van een controlearts.”

“Wat Antwerpen doet is een pure schande”

De OCMW-voorzitters van Brussel en Gent zijn verbaasd over de gang van zaken bij het Antwerpse OCMW. Yvan Mayeur (PS), voorzitter van het Brusselse OCMW, noemt de weigering van het Antwerpse OCMW in de krant De Morgen “een pure schande”. “Het Antwerpse OCMW doet niet wat het moet doen: mensen in nood helpen. Nu begrijp ik steeds meer waarom wij in Brussel steeds vaker seropositieven over de vloer krijgen bij het OCMW. Het gaat om mensen die vluchten uit Antwerpen. Waar is die solidariteit voor de meest kwetsbaren naartoe?”

Ook zijn collega-voorzitter, Rudy Coddens (sp.a) uit Gent, begrijpt de gang van zaken in Antwerpen niet goed. “Onze visie staat haaks op die van Antwerpen”, zegt voorzitter Coddens. “Voor ons staat de gezondheid van die mensen en van hun naasten voorop. Bovendien oordeelt een arts of het om dringende medische hulp gaat of niet. Het OCMW heeft zich daarin niet te mengen.”

Gent meent dat het maandelijks aan een tiental hiv-patiënten medicatie geeft. Brussel heeft geen exacte cijfers voorhanden. Liesbeth Homans liet intussen al weten dat het Antwerpse OCMW-bestuur bij haar werking blijft. “Elke week zitten we zes maal twee uur samen om de medische hulp te bespreken. We schieten hier dus niet lichtzinnig mee om.” (Belga/EE/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content