Demir vs Unia: ‘We hebben niets te verbergen’

© BELGA

De nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) opent de aanval op Unia. Dat is het voormalige Gelijkekansencentrum, en valt onder haar bevoegdheid. Unia reageert en wil snel rond de tafel gaan zitten.

“De nieuwe staatssecretaris spreekt heel krachtige taal. Ik verwacht dat haar beleid minstens even krachtig is. En dat is ook echt nodig”, zo reageert directeur Els Keytsman van Unia. In Het Nieuwsblad had kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) de aanval geopend op het vroegere Gelijkekansencentrum.

Demir vroeg zich in de krant onder meer af of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht, om racisme te bestrijden en gelijke kansen te bevorderen. Ze zei ook dat het centrum zich “belachelijk” maakt met voorstellen als vacatures enkel voor vrouwen. De staatssecretaris steunt het voorstel van Vlaams minister van Gelijke Kansen en partijgenoot Liesbeth Homans om Unia door te lichten.

Keytsman repliceert dat Demir veel werk voor de boeg heeft. Ze verwijst daarbij naar de cijfers over 2016 die Unia deze week presenteerde. Nooit eerder klopten zoveel mensen aan bij Unia voor discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. “Blijkbaar is onze brief met felicitaties en een uitnodiging om elkaar te zien nog niet aangekomen”, vervolgt Keytsman. Unia overlegt regelmatig met alle betrokken ministers van alle betrokken beleidsniveaus, zegt ze.

“Met Elke Sleurs (Demirs voorganger) zaten we regelmatig samen en die manier van werken willen we voortzetten.”

Zwarte Piet

Demirs verwijzing naar de hele Zwarte Pietenkwestie wekt enige verwondering op. De prioriteit van Unia is discriminatie aanpakken, luidt het, en zeker niet de Pietenkwestie. Unia krijgt er regelmatig vragen over, de laatste communicatie erover dateert van enkele jaren geleden, klinkt het. De recentste heisa draaide overigens niet rond Unia, maar wel het Minderhedenforum. Die organisatie weigerde in eerste instantie het pietenpact – alleen nog pieten met roetvegen en aanverwanten, zonder raciale stereotyperingen – te tekenen omdat het niet ver genoeg zou gaan.

En dan is er nog de audit waarvoor stemmen opgaan. “Iedereen is van harte welkom, we hebben niets te verbergen”, zegt Keytsman daarover. Unia is “heel transparant”, klinkt het nog. “We moeten gewoon heel vlug rond de tafel zitten”, besluit de directrice van Unia.

Partner Content