‘Racisme is niet relatief’

Zuhal Demir: 'Alle politieke partijen hebben de uitlatingen veroordeeld. De enige wanklank kwam van Kristof Calvo.' © Dirk Waem/BelgaImage

Zuhal Demir waarschuwt voor xenofobie én de angst ervoor.

Zuhal Demir(Federaal parlementslid N-VA): Ik woon in Genk, net als de jongen die in Marokko met zijn quad is verongelukt. Ik kan u verzekeren dat de lokale gemeenschap er kapot van was. Nog voor we konden treuren, werden we geconfronteerd met ranzig racisme op internet. Daarbij werd een grens overschreden die voor ieder redelijk mens duidelijk moet zijn. Een gezin dat al zo zwaar getroffen werd, doe je zoiets niet aan. Racisme is níét relatief: het citaat van mijn partijgenote en minister Liesbeth Homans gaat in dit geval niet op. De wonden die racistische commentaren slaan, vallen niet te relativeren.

Is het internetracisme, zeker tegenover moslims, aan een opmars bezig sinds de vluchtelingencrisis losbrak?

Demir: Ik heb niet de indruk dat er meer racisme is dan vroeger, maar het woord ‘racisme’ wordt wel vaker gehanteerd. Te pas en te onpas zelfs. Iemand die bedenkingen heeft bij de invloed van de islam op onze samenleving is daarom nog geen racist. Burgers mogen die zorgen uitspreken en van het beleid eisen dat het daar antwoorden op biedt. Degoutante uitlatingen zoals bij de dood van die Genkse jongen, noem ik ‘echt racisme’, maar dat is van een heel andere orde.

Twintig jaar geleden zou de politiek bij zo’n incident geheid de lof van de multiculturele samenleving hebben bezongen. Maar daar gaat het niet over, dat is de zorgen van de mensen niet ernstig nemen.

De racistische commentaren werden breed veroordeeld. Een hoopgevend signaal?

Demir: Dat vind ik wel. De verontwaardiging was algemeen. Alle politieke partijen hebben die uitlatingen expliciet veroordeeld, behalve het Vlaams Belang. De enige wanklank kwam van Kristof Calvo (Groen), die het nodig vond om mijn partij de zwartepiet toe te schuiven. Dat getuigde van weinig respect voor de rouwende familie. Bovendien is het een gemiste kans. Nu was er eindelijk eensgezindheid over alle partijgrenzen heen in een debat dat altijd stekelig is verlopen. Zo’n momentum moet je voor iets positiefs gebruiken, in plaats van verdeeldheid te zaaien. Ik neem dat Calvo erg kwalijk.

De internetracisten gingen vooral tekeer omdat de verongelukte jongen in een krantenartikel ‘een Vlaming’ werd genoemd.

Demir: Dan vertrekken ze van het idee dat je alleen een Vlaming kunt zijn als je ouders dat waren. Maar Vlaming kun je worden. Ik ben hier geboren, naar school gegaan, werk hier, spreek de taal en maak integraal deel uit van deze samenleving. Zoals ik zijn er velen, en natuurlijk zijn wij Vlamingen. Onze afkomst is anders, maar onze toekomst ligt hier.

Unia diende een klacht in naar aanleiding van dit incident. Uw partij heeft het niet begrepen op Unia.

Demir: Die instelling bestaat al zolang, krijgt tonnen subsidies, maar wat is de meerwaarde? Racisme is strafbaar, waarom laten we zulke zaken niet over aan de rechtbanken?

Tekst JEF VAN BAELEN

‘Net zoals vele anderen ben ik hier geboren en werk ik hier. Natuurlijk zijn wij Vlamingen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content