Zuhal Demir: 'De PS is nagenoeg een communistische partij'

04/04/13 om 15:02 - Bijgewerkt om 15:02

'Wanneer ik sommige uitspraken in het parlement hoor, val ik bijna flauw. De Waalse socialisten zijn nagenoeg communisten. Voor hen moet de staat voor alles zorgen', zegt N-VA-kamerlid Zuhal Demir in een interview met LeVif/L'Express.

Zuhal Demir, N-VA-kamerlid en dochter van een Turkse arbeider, is voorzitter van het district Antwerpen. In een interview met LeVif/L'Express verklaart de 33-jarige Zuhal Demir dat haar afkomst aan de basis ligt van haar keuze voor N-VA: "Mijn ouders komen uit Tunceli, een bakermat van de Koerdische identiteit. In Turkije is het Turks de enige officiële taal, net zoals vroeger het Frans in België. Toen ik hoorde over de Vlaamse weerstand tegen de Franstalige dominantie, heeft dat een belletje doen rinkelen".

Het nationalistische kamerlid vertelt verder dat ze zeer geïrriteerd is over de sociale partners in het algemeen. "Omdat ze verantwoordelijk zijn voor het status quo. De werkloosheid neemt toe, de faillissementen ook. De pensioenen moeten hervormd worden, de loonkosten moeten naar omlaag... En wat doet de federale regering? Ze schuift al die onderwerpen af naar de sociale partners."

Zuhal Demir is ook van mening dat "behalve de MR, alle Franstaligen de bedrijven als vijanden beschouwen. Wanneer ik sommige uitspraken in het parlement hoor, val ik bijna flauw. De Waalse socialisten zijn nagenoeg communisten. Voor hen moet de staat voor alles zorgen."

Werkloosheid maximum 2 jaar

Op de vraag of N-VA in 2014 in een regering zou stappen met MR en Open VLD antwoordt ze dat er "veel overeenkomsten op socio-economisch vlak zijn. Maar meer wil ik niet zeggen. Het is te vroeg. De enige zekerheid is dat we dit land moeten hervormen. Ik denk dat dit onmogelijk is met de PS. In 2010 heb ik tijdens de onderhandelingen voor de regeringsvorming deelgenomen aan een werkgroep over werkloosheid. België is het enige land waar je twintig jaar werkloos kan blijven. We hebben tegen de PS gezegd dat we dat willen veranderen. Maar de PS wou daar niets van weten. On-bes-preek-baar !" Voor Demir zou de werkloosheid maximaal twee jaar mogen duren. In de meeste Europese landen, is het zes maanden of een jaar.

Zuhal Demir denkt ook dat er in België veel vreemdelingen zijn. "Tussen 1992 en 2000 zijn er 400 000 mensen bijgekomen. Een dergelijke toeloop impliceert de financiering van integratieprogramma's, de bouw van scholen. Ons systeem is niet gemaakt om een dergelijke massa op te vangen. Het gevolg daarvan is dat veel migrantenkinderen achterstand hebben op school, dat ze de taal slecht beheersen en dat ze hun plaats op de arbeidsmarkt niet vinden. Bovendien zijn er veel jongeren van vreemde origine die in België geboren zijn en een vrouw in Turkije of Marokko gaan zoeken die geen woord Nederlands spreekt. Elke keer moeten we het hele integratieproces overdoen," besluit ze. (FB)

Lees meer over:

Onze partners