Zonder indexering 15 procent van onze koopkracht verloren sinds 2004 (Rudy De Leeuw)

01/05/11 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Tijdens zijn 1 mei-toespraak in Gent heeft ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zaterdagavond de automatische indexering van de lonen en het Belgische sociaal model verdedigd.

Zonder indexering 15 procent van onze koopkracht verloren sinds 2004 (Rudy De Leeuw)

Ons sociaal model is de dijk die ons beschermt tegen sociale overstromingen, sprak De Leeuw. "We zijn niet zinnens die te laten ondergraven of verzwakken".

De voorzitters van het ABVV en de sp.a bliezen zaterdag verzamelen in de Gentse Vooruit om er hun traditionele speech aan de vooravond van het Feest van de Arbeid te geven. De Leeuw, die de spits mocht afbijten, stond geruime tijd stil bij de automatische loonindexering. Hij sprak zich uit tegen een afschaffing, maar ook een "hervorming" ervan.

"Sinds 2004 zouden de werknemers zonder indexering maar eventjes 15 procent koopkracht hebben verloren", voerde de vakbondsleider aan. Of nog: "Wist u dat een winkelkarretje met voedingswaren dat vijf jaar geleden voor 100 euro werd gevuld, nu 120 euro kost? Zonder index kan je dus bij wijze van spreken twee maand per jaar op je kin kloppen".

De Leeuw pleitte ook voor vrije onderhandelingen en redelijke loonsverhogingen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners