'Zonder Bart De Wever was Pol Van Den Driessche nu weg bij N-VA'

19/04/12 om 10:34 - Bijgewerkt om 10:34

'Bart De Wever wil niet de indruk wekken dat hij plooit voor een mediacampagne. Zonder De Wever was de politieke carrière van Pol Van Den Driessche nu voorbij,' zegt Knack-directeur Rik Van Cauwelaert. 'Dat neemt niet weg dat de nervositeit bij de N-VA toeneemt.'

Na de beschuldigingen wegens seksuele intimidatie tegen Pol Van Den Driessche ligt de Brugse N-VA-kandidaat-burgemeester ook in zijn eigen partij onder vuur. Toch lijkt er voorlopig geen sprake van dat de N-VA hem laat vallen. Drie vragen aan Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

- Heeft de N-VA een probleem met Pol Van Den Driessche?

Rik Van Cauwelaert: Met een andere voorzitter dan Bart De Wever had Pol Van Den Driessche zijn politieke toekomst nu definitief achter de rug. De Wever wil duidelijk niet de indruk laten meteen te plooien voor een mediacampagne. Wat niet wegneemt dat de nervositeit binnen N-VA-rangen toeneemt. Wat hier naar voren komt, is niet fraai.

Bovendien kondigde Humo aan dat het voor Van Den Driessche de poorten van de hel zal openzetten. Als het blad dat niet kan waarmaken, zal ook deze mediaopstoot snel wegebben. Kan het blad dat wel, dan pas zit N-VA met een ernstig probleem en valt te vrezen dat Van Den Driessche opzij moet.

Maar voorlopig is er nog die onzekerheid. De getuigenissen van de twee gewezen journalistes van De Standaard waren pijnlijk concreet. Doch die werden dan weer afgezwakt door verklaringen van hun ex-collega Mia Doornaert, feministe en zeker geen politieke medestrijdster van Pol Van Den Driessche.

In De Morgen zegt oud-minister van Gelijke Kansen Miet Smet, die het vertrek van Van Den Driessche bij CD&V zeker niet betreurt : 'Ik was op de hoogte van zijn reputatie, maar ikzelf ken geen enkel feit.' Voorlopig geniet Van Den Driessche de twijfel, ook al omdat er geen formele klacht tegen hem werd neergelegd.

- Moet Van Den Driessche zelf niet forser reageren?

Rik Van Cauwelaert: Vermoedelijk wacht Van Den Driessche op wat Humo nog boven tafel brengt. Dat lijkt me ook de houding van N-VA, dat zich in de slachtofferrol terugtrekt. Door de heersende twijfel blijft dat, voorlopig, een rendabele strategie.

- Wat te denken van de N-VA-voorzitter van Brugge die zegt dat Van Den Driessche het slachtoffer is van een complot van de Brugse CD&V-afdeling?

Rik Van Cauwelaert: Als de Brugse CD&V dit complot smeedde, dan zit de timing verkeerd. Dit soort verhalen uitbrengen in september, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, zou veel schadelijker zijn geweest. Dat zouden pas Brugse Metten zijn geweest. Uiteraard hoopt de Brugse CD&V, die duidelijk burgemeester Patrick Moenaert mist als lijsttrekker, hier garen bij te spinnen.

Maar wat me ook opvalt, is dat SP.A-kopstuk Renaat Landuyt en Open VLD-lijsttrekster Mercedes Van Volcem zich heel terughoudend tonen in deze hetze. Die willen duidelijk de brug met de lokale N-VA niet opblazen. (EE)

Onze partners