Ann Peuteman

‘Zonder bagage is het makkelijk om tot over je oren verliefd te worden’

De meeste vakantieliefdes en reisvriendschappen verwateren zodra onze koffers zijn uitgepakt. Niet zozeer omdat we het veel te druk hebben, maar omdat de nieuwe vrienden totaal niet in ons dagelijks leven passen. ‘Toch zitten er voordelen aan zulke ontmoetingen’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman. ‘Dan komen we toch een paar weken per jaar in contact met mensen die anders zijn dan wij.’

Zon, verre vakantie’s en barbecue-kiekjes op Facebook: tijdens de zomer kan het leven niet stuk. Denken we. Knack-redactrice Ann Peuteman werpt deze zomer een eigenzinnige blik op al die zonnige vrolijkheid, maar ook op wie in de schaduw staat.

Lees ook:

‘Zomer kan je gezondheid schade toebrengen: neem vakantie om thuis te zitten, rolluiken dicht’

Zomer is de nieuwe kerst

‘Mogen kinderen nog onbezorgd buitenspelen, ja?’

Hij was de zoon van een slager en ik leende hem een boek van De Vijf uit. Hij zou het me teruggeven als we elkaar weer zagen, maar alle goede voornemens ten spijt hebben zijn en mijn ouders elkaar na die vakantie in het toenmalige Joegoslavië nooit meer opgezocht. Vele jaren later herinner ik me nog vaag dat we urenlang samen in het zwembad zaten en gezelschapsspelletjes speelden onder een parasol. Ik vraag me af of hij dat boek nog altijd heeft en nog weet wie het eigenlijk toebehoort.

Harde matrassen

Vakantieliefdes en -vriendschappen: meestal blijft er niet veel van over zodra de koffers zijn uitgepakt. Op de laatste dag wisselen we ijverig telefoonnummer en e-mailadressen uit en zijn we ook echt van plan om een berichtje te sturen zodra we thuis zijn. Soms gaan er dan nog wel een paar sms’en heen en weer, maar afspreken komt er meestal niet meer van. Eens de souvenirs een vaste plek hebben gekregen en we weer naar school of aan het werk gaan, ebben de herinneringen aan die vakantievrienden al gauw weg. Niet zozeer doordat we het allemaal toch zo ontzettend druk hebben, maar vooral doordat de mensen die we op reis leren kennen totaal niet in ons leven passen. Sterker nog: als we ze in België op café zouden ontmoeten, keurden we hen amper een blik waardig.

Op reis valt dat veel minder op. Dan ben je ontspannen en los van de werkelijkheid, en liggen de gespreksonderwerpen voor het grijpen. Hebben zij ook last van die harde matrassen in het hotel? Weten ze of het een goed plan is om dat oude paleis te gaan bezoeken? Hoeveel hebben ze voor hun tickets betaald? Als ze dan ook nog eens dezelfde taal blijken te spreken, is de vriendschap binnen de tien minuten beklonken. Plots is België idioot klein, en lijken mensen die twee provincies verder wonen haast buren. ‘Serieus? Kom jij uit Brugge? Mijn nicht is daar naar school geweest’, klinkt het dan. Dat volstaat om ligstoelen voor elkaar vrij te houden bij het zwembad of in de vooravond samen aan te schuiven voor een Ricard of gin-tonic. Als de kinderen dan ook nog eens goed opschieten en elkaar in het zwembad entertainen, kan het al helemaal niet meer stuk.

Hunk met gespierd lijf

Hetzelfde met vakantieliefdes – al is een gemeenschappelijke spreektaal in dat geval een pak minder belangrijk. Je bent op reis, ontmoet een absolute hunk (Die ogen! Dat gespierde lijf! Die hagelwitte lach!) en de zon, ontspannen sfeer en cocktails doen de rest. Zonder alle emotionele en praktische bagage die je thuis meetorst, is het ook veel gemakkelijker om tot over je oren verliefd te worden. Geen beschermende ouders of jaloerse ex’en in de buurt, geen dagelijkse beslommeringen of ergernissen ook. Je kunt gewoon je vakantiezelf zijn en vlotjes je demonen en onhebbelijke kantjes onderdrukken. En afstand heeft op zo’n paradijselijke plek ook al geen belang. Woont hij duizend kilometer verderop? Liefde overwint alles, zo lijkt het. Tot je de sleutel in het slot van de voordeur draait, weer in de realiteit stapt en beseft dat je helemaal niets met je adonis gemeen hebt. Al woonde hij om de hoek.

Toch is dit geen pleidooi om vakantievriendschappen uit de weg te gaan. Integendeel. Soms zijn die paar weken vakantie de enige periode in het jaar dat we nog eens echt praten met mensen met een andere achtergrond, overtuiging, opleiding en inkomenscategorie. Het hele werkjaar door spenderen de meesten van ons tussen gelijkgestemden. We werken, wonen, sporten en socializen met mensen die onze overtuigingen en levensstijl delen. Daardoor vergeten we al te vaak dat lang niet iedereen denkt en leeft zoals wij. Het is dus niet zo gek om tijdens de zomermaanden even uit dat veilige cocon te stappen. Ook al blijft de vriendschap dan achteraf tot een sms’je beperkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content