Zoektocht naar 4 miljard euro bezorgt Onkelinx 'koude rillingen'

14/06/13 om 16:37 - Bijgewerkt om 16:37

De zoektocht naar 3,5 miljard euro voor 2014, bezorgt PS-vicepremier Laurette Onkelinx 'koude rillingen'. Haar liberale collega Alexander De Croo (Open VLD) is het daar niet mee eens.

Zoektocht naar 4 miljard euro bezorgt Onkelinx 'koude rillingen'

© ImageGlobe

De inspanning van 3,5 miljard euro die het Monitoringcomité voor 2014 naar voren schuift, bezorgt PS-vicepremier Laurette Onkelinx 'koude rillingen'. 'De vraag is of het mogelijk is zo'n inspanning te leveren zonder de sociale en economische machine te breken', zegt ze. Haar liberale collega Alexander De Croo (Open VLD) is het daar niet mee eens: 'Volgens sommigen was BHV oplossen ook onmogelijk'.

Zaterdagnamiddag trekt het kernkabinet zich terug in conclaaf voor de begrotingscontrole. Volgens een rapport van het Monitoringcomité moet de regering dit jaar op zoek naar ruim 500 miljoen euro. Volgend jaar loopt dat cijfer op tot 3,5 miljard euro.

Onkelinx: 'Keuze maken'Voor 2013 denkt minister Onkelinx de doelstelling ruimschoots te kunnen halen, maar die van 2014 'bezorgt haar koude rillingen', zei ze voor aanvang van het kernkabinet. 'De vraag is hoe we ons land naar een evenwicht kunnen brengen en een economische dynamiek te behouden die noodzakelijk is voor de tewerkstelling. Je kan niet tegelijkertijd 3,5 miljard euro vinden en een pact voor competitiviteit sluiten. We zullen een keuze moeten maken'.

Voor premier Elio Di Rupo (PS) is de eerste prioriteit maatregelen te nemen om aan de Europese Commissie een antwoord te bieden. 'Zo niet, is 2013 voor ons land een ramp', stelde hij. 'Het is absoluut nodig uit de procedure van buitensporig tekort te raken.' Hij herhaalde dat alleen maar saneren niet volstaat, maar dat er ook een relancestrategie nodig is. 'Ik ben blij te horen dat de Vlaamse en de Waalse regering ook iets willen doen.' Di Rupo heeft dinsdag een ontmoeting met de ministers-presidenten van de gewesten.

De Croo: 'Niet onmogelijk''Deze regering heeft al veel onmogelijke zaken gedaan, zoals de hervorming van BHV en de hervorming van de pensioenen', reageerde Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. 'Het is niet omdat sommigen zeggen dat het onmogelijk is, dat het uiteindelijk niet mogelijk is als je er een inspanning voor doet.'

Volgens SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte heeft een algemene loonlastenverlaging weinig zin. Hij merkte op dat de regering op dat vlak al verschillende maatregelen heeft genomen. Al wat er bijkomt, moet heel precies worden ingezet zodat het onmiddellijk effect heeft, aldus Vande Lanotte. (Belga/KVDA)

Onze partners