Zoekt De Crem buitenlandse steun voor voorzitterschap NAVO?

06/11/13 om 07:19 - Bijgewerkt om 07:19

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is op een geheim bezoek in de Verenigde Staten. De gesprekken vinden plaats net op het moment dat de race voor de opvolging van de Deen Fogh Anders Rasmussen aan het hoofd van de NAVO open ligt.

Zoekt De Crem buitenlandse steun voor voorzitterschap NAVO?

© Reuters

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is sinds begin deze week in alle discretie naar de Verenigde Staten getrokken voor een onaangekondigd bezoek, dat in het teken staat van de trans-Atlantische relaties. Dat is vernomen uit verschillende bronnen.

De gesprekken met de regering-Obama komen er op een moment dat de race voor de opvolging van de Deen Fogh Anders Rasmussen aan het hoofd van de NAVO open ligt.

Dinsdag had De Crem een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Chuck Hagel. Die heeft zich positief uitgelaten over "de belangrijke rol die België speelt bij veiligheidskwesties in verschillende delen van de wereld", aldus de woordvoerder van het Pentagon, George Little.

Afghaanse veiligheidsdiensten

"Hagel heeft De Crem bedankt voor zijn onverzettelijke steun". Volgens de entourage van De Crem ging het om een routinebezoek, op het moment dat de NAVO nadenkt over het behoud van een militaire aanwezigheid in Afghanistan na 31 december 2014, als het mandaat van de Isaf-missie afloopt.

Het bezoek zou ook in het kader staan van een nieuwe trans-Atlantische top, volgend jaar in Londen. Volgens de woordvoerder van het Pentagon heeft ons land beloofd om de Afghaanse veiligheidsdiensten ook na 2014 verder op te leiden. De twee ministers van Defensie spraken ook af om de nauwe relaties tussen de VS en België te onderhouden.

Opvolger van Rasmussen

De Crem bezocht recent nog meer NAVO-landen op een discrete manier. De Belg wordt genoemd als mogelijke opvolger van Rasmussen aan het hoofd van de NAVO. Andere kandidaten zijn de Duitse ontslagnemende minister van Defensie Thomas de Maizière, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslaw Sikorski, en de Italiaanse oud-minister Franco Frattini. (Belga/AVE)

Onze partners