Zo goed als geen hinder voor reizigers door acties Brussels Airport

03/08/15 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Aan de veiligheidspoortjes van de Schengenzone wordt "volgens het boekje" gecontroleerd, maar van wachtrijen is geen sprake.

Op Brussels Airport vinden stiptheidsacties van het veiligheidspersoneel plaats. Zo werden aan de veiligheidspoortjes voor vluchten binnen de Schengenzone systematisch de identiteitspapieren en vliegtuigtickets opgevraagd en rigoureus gecontroleerd. Van wachtrijen was geen sprake.

Ongerust over statuut

De medewerkers van het veiligheidspersoneel zijn ongerust over hun statuut. Vanwege de verhoogde terreurdreiging moesten ze al een deel van hun taken afstaan aan de politie. Ze zijn bang dat de overheid nu hun resterende taken door privéfirma's wil laten uitvoeren.

Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid op de luchthaven; al vijftig keer zouden mensen door de veiligheidspoortjes geglipt zijn die sinds maart in functie zijn.

De acties gaan uit van de liberale en socialistische vakbond. "Er waren geen incidenten", zegt Bart Neyens van de socialistische vakcentrale ACOD. "Als dat wel zo was geweest, hadden reizigers wel moeten wachten."

Niet de bedoeling om reizigers te treffen

De rest van de dag zal gecontroleerd worden op het tarmac, bij cateringbedrijven en personeel. Bijvoorbeeld om na te gaan of ze de nodige documenten kunnen voorleggen. Ook zal het personeel naar de zetel gaan van de CEO van Brussels Airport om er hun grieven nogmaals kenbaar te maken. De hinder voor reizigers zal dus zo goed als onbestaande zijn.

De bedoeling van de vakbonden is niet om reizigers te treffen, wel om een schot voor de boeg te lossen. In september staat een vergadering gepland met bevoegd minister Jacqueline Galant (MR) over de toekomst van het veiligheidspersoneel. "We willen bereiken dat er op dat moment overleg komt, niet dat we met een droge mededeling voor voldongen feiten worden geplaatst", zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. (Belga/TE)

Onze partners