Zigeuners welkom in Opglabbeek

25/07/12 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

De Romazigeuners die moesten vertrekken van hun weide in het Limburgse Meeuwen-Gruitrode, mogen tot zondag verblijven in buurgemeente Opglabbeek.

Zigeuners welkom in Opglabbeek

© Belga

De Opglabbeekse burgemeester Benny Spreeuwers (CD&V) en de groep van 400 Romazigeuners die gisteren gesommeerd werd zijn kampplaats in Meeuwen-Gruitrode te verlaten, hebben een akkoord bereikt. Nog tot zondag mogen ze in Opglabbeek verblijven.

"Het onderhoud tussen de zigeuners en het stadsbestuur heeft tot goede afspraken geleid", aldus de burgemeester. Zo zullen de zigeuners het terrein alleen verlaten om boodschappen te doen en wordt er een firma aangesteld om het terrein na het vertrek op zondag schoon te maken.

Benny Spreeuwers (CD&V): 'Er komen geen gerechtelijke stappen'

"De politie zal er voor zorgen dat er geen overlast is", vertelt Spreeuwers. "Met de maatregelen is de kous wat ons betreft af. Gerechtelijke stappen komen er niet."

De zigeuners, die naar jaarlijkse traditie samenkomen om een religieus feest te vieren, waren niet welkom in Meeuwen-Gruitrode. Het gemeentebestuur vreesde voor de veiligheid. Als ze toch zouden blijven, zouden ze een dwangsom van 2500 euro per dag moeten betalen. (JC)

Onze partners