Zigeuners mogen nog week in Dour blijven

28/07/10 om 12:16 - Bijgewerkt om 12:16

Dat heeft de burgemeester bekendgemaakt na een akkoord tussen de woonwagenbewoners en de eigenaar van het terrein dat ze bezetten.

De woonwagenbewoners die in het Waalse Dour zijn neergestreken, mogen daar nog tot woensdag 4 augustus om 15 uur blijven, met een mogelijke verlenging tot 8 augustus 's middags als aan de verblijfsvoorwaarden is voldaan.

Dat heeft burgemeester Carlo Di Antonio woensdag bekendgemaakt nadat er een financieel akkoord werd bereikt tussen de zigeuners en de eigenaar van het terrein dat ze bezetten.

De gemeente zal zorgen voor waterbevoorrading, maar de factuur is voor de zigeuners. Hetzelfde geldt voor de afvalophaling. De woonwagenbewoners beloven respect te hebben voor de privé-eigendommen in de omgeving en de bedrijven op de plaatselijke industriezone.

Voorts zal er dagelijks contact zijn tussen de woonwagenbewoners en de gemeentelijke diensten via een persoon die daarvoor door de gemeente wordt aangesteld.

Wilden tot 23 augustus blijven

De zigeuners maakten dinsdag hun opwachting in de Waalse gemeente nadat ze niet welkom waren in Wingene. Eerder moesten ze al uit Nieuwpoort vertrekken.

Dour startte daarop een gerechtelijke procedure gestart tegen hun aanwezigheid op het plaatselijk festivalterrein. Woensdagmorgen stond een ontmoeting tussen de gemeente, de politie en de zigeuners op het programma.

Daar bleek dat de zigeuners nog bijna vier weken, tot 23 augustus, in Dour zouden willen blijven. Maar volgens burgemeester Di Antonio was daar geen sprake van. Hij verwachtte donderdag een uitspraak in het kort geding dat de gemeente heeft ingespannen.

In de loop van de dag kwam er echter een akkoord tussen de zigeuners en de terreineigenaar uit de bus waardoor ze nog minstens tot 4 augustus mogen blijven.

Lees meer over:

Onze partners