Zigeuners moeten weg uit Meeuwen-Gruitrode

24/07/12 om 17:09 - Bijgewerkt om 17:09

De ongeveer 400 zigeuners die sinds enkele dagen in Meeuwen-Gruitrode logeren, moeten het terrein zo snel mogelijk verlaten.

Zigeuners moeten weg uit Meeuwen-Gruitrode

© Belga

Als de naar schatting 400 zigeuners die sinds enkele dagen in de Limburgse gemeente Meeuwen-Gruitrode verblijven, niet binnen de 48 uur vertrekken, dan moeten ze een dwangsom betalen van 2500 euro per dag. Dat heeft de rechter in Tongeren beslist.

De zigeuners behoren tot de familie Modest. Ze komen elk jaar samen om een religieus feest te vieren.

Niet welkom in de gemeente

Ze hadden een overeenkomst afgesloten met de landbouwer die de grond waarop ze logeren, bezit, maar ze hadden geen vergunning aangevraagd. Daarom stapte het gemeentebestuur naar de rechter.

Volgens het gemeentebestuur kwam de veiligheid in het gedrang. Verder zouden de zigeuners ook kunnen zorgen voor overlast bij de buren.

"De uitspraak is een hele geruststelling", vindt Lode Ceyssens, de burgemeester van Meeuwen-Gruitrode (CD&V). "Niet iedereen kan zomaar ergens zijn tenten opslaan. Regels zijn er om nageleefd te worden."

Het is niet de eerste keer dat rondtrekkende zigeunergroepen wrevel opwekken bij gemeentebesturen en buurtbewoners. De burgemeester biedt dan ook zijn diensten aan aan collega's die in een gelijkaardige situatie zouden terechtkomen. "We zijn bereid onze opgebouwde expertise te delen." (JC)

Lees meer over:

Onze partners