Zigeuners beloven tegen dinsdagmorgen vertrek uit Wingene

26/07/10 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Dat is het resultaat van onderhandelingen met het gemeentebestuur en de gouverneur van West-Vlaanderen. Eerder had de Brugse rechtbank beslist dat de weide die ze bezetten, moest worden ontruimd.

De zigeuners die op een weide in Wingene zijn neergestreken, beloven tegen dinsdagmorgen om 10 uur te vertrekken. Dat is het resultaat van onderhandelingen met het gemeentebestuur en de gouverneur van West-Vlaanderen. In de loop van maandag had een rechter beslist dat de weide onmiddellijk moest woren ontruimd.

De woonwagenbewoners van de religieuze beweging Vie & Lumière waren zondag in Wingene aangekomen nadat ze door een vonnis van de kortgedingrechter verplicht waren hun standplaats in Nieuwpoort te verlaten.

Zondagnamiddag trokken ze met een 250-tal caravans en ongeveer 400 woonwagenbewoners van de kuststreek naar Wingene.

Burgemeester Hendrik Verkest was daar niet opgezet mee. Volgens hem gebeurde hun komst op een nogal agressieve manier. Hij kondigde aan de zigeuners nauwlettend in het oog te zullen houden.

Controle

Verkestwil dat ze zo snel mogelijk terugkeren naar Frankrijk, hun land van herkomst. Hij hekelde dat de groep met 250 wagens een terrein bezet en vrijuit gaat.

De woonwagenbewoners kondigden aan dat ze een week in Wingene zullen blijven. Ze beloofden het terrein tegen volgende zondag te verlaten en alles op te ruimen.

De burgemeester zei alles nauwgezet in het oog te zullen houden om de openbare orde te bewaken. Zo heeft hij het aantal in- en uitgangen op het terrein teruggebracht van vijf naar één om meer controle te krijgen op wie er in- en uitgaat.

Ontruiming

In de loop van maandag besliste de voorzitter van de rechtbank in Brugge op vraag van de eigenaar dat de weide onmiddellijk moest worden ontruimd.

De rechterlijke beslissing kwam er na een eenzijdig verzoekschrift dat was ingediend door de eigenaar van de weide en was gericht tegen een vierhonderdtal personen. Ze werden geïdentificeerd aan de hand van hun nummerplaat.

Onderhandelingen

Maandag in de vooravond was de gerechtelijke beslissing nog niet betekend door een deurwaarder. Eens dat is gebeurd, zouden de zigeuners op straffe van een dwangsom zes uur de tijd hebben om het terrein te verlaten.

Maar intussen onderhandelde het gemeentebestuur van Wingene met de zigeuners. Naast vertegenwoordigers van de zigeuners en de eigenaar van de weide zat ook de gouverneur van West-Vlaanderen mee aan tafel.

In de loop van maandagavond raakte bekend dat de zigeuners beloven tegen dinsdag om 10 uur het terrein in Wingene vrijwillig te verlaten. Als ze tegen dan niet weg zijn, zal het gerechtelijk bevel worden uitgevoerd, aldus Breyne.

Schadevergoeding

Er werden tijdens het overleg ook afspraken gemaakt over een schadevergoeding voor de landbouwer wegens de bezetting van zijn grasland door de zigeuners.

Hij krijgt 1.000 euro schadevergoeding. De zigeuners beloofden volgens Verkest 300 euro, de gemeente Wingene zal 700 euro bijpassen.

Onze partners