Zeventig procent gemeenten gebruikt GAS-boetes voor jongeren

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen © Belga

Zowat 70 procent van de Vlaamse gemeenten maakt al gebruik van de GAS-boetes voor het terechtwijzen van jongeren.

Zowat 70 procent van de Vlaamse gemeenten maakt al gebruik van de GAS-boetes voor het terechtwijzen van jongeren. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat.

Het Kinderrechtencommissariaat stuurde een vragenlijst naar alle Vlaamse gemeenten en kreeg van ongeveer de helft een antwoord. Daaruit blijkt dat 70 procent van de gmeenten al Gemeentelijk Administratieve Sancties oplegt. Zij die de boot afhouden doen dat omdat de administratieve last te hoog ligt of omdat ze vinden dat het om een grootstedelijke problematiek gaat.

De redenen die de gemeenten geven om de boetes op te leggen lopen sterk uiteen, wat volgens het commissariaat wijst op willekeur. De organisatie, die eind jaren negentig werd opgericht door het Vlaams parlement, maakte ook bekend het afgelopen werkjaar meer dan duizend klachten te hebben gekregen, waarvan 462 over gezinsproblemen.

Het commissariaat dringt aan op meer bemiddeling bij scheidingen. “Dat kan ouders helpen constructief hun conflict op te lossen en hun scheiding te regelen met oog voor hun kinderen”, luidt het.

Over onderwijs kreeg het commissariaat 199 klachten binnen. Daarom dringt de organisatie aan op een decreet over de rechtspositie van de leerling, dat onder meer het recht op informatie en op inspraak moet vastleggen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content