Zeventig huiszoekingen bij Belgische hackers

17/05/14 om 05:54 - Bijgewerkt om 05:54

Het gerecht heeft de voorbije dagen 70 huiszoekingen uitgevoerd bij Belgen die het virusprogramma 'Blackshades gebruikten. Daarmee kunnen ze inbreken in computers, bestanden versleutelen of internetgebruikers afpersen.

Zeventig huiszoekingen bij Belgische hackers

Onze overheden besteden veel te weinig aandacht aan de beveiliging van hun websites. Dat zeggen verschillende informaticaspecialisten. Ze reageren zo op het VTM NIEUWS van gisteren, waarin een hacker liet zien hoe hij de website van de stad Zottegem in enkele seconden kon kraken. Ook de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) geeft toe dat de lokale politiek niet altijd beseft dat ze websites en nieuwe media beter moeten beveiligen. Ze vindt dat elke gemeente een plan moet hebben om gevoelige informatie online beter te beschermen. © BELGA

Dat schrijft De Tijd. De grootschalige actie in verschillende gerechtelijke arrondissementen, die in goede banen werd geleid door het federaal parket, maakt deel uit van een internationale operatie onder leiding van de Amerikaanse politiedienst FBI en de Europese justitiedienst Eurojust. De actie moest tot maandag geheim blijven, waardoor de betrokken diensten tot dan geen commentaar geven.

Virus

Het malware-programma 'Blackshades' werd de afgelopen jaren al bij ettelijke computerinbraken, afpersingen en oplichtingen gebruikt over heel de wereld. Met het virusprogramma kunnen criminelen onder andere de paswoorden te pakken krijgen van mailboxen of andere webdiensten en kunnen ze andere malware binnenbrengen in de besmette computer. Via Blackshades kunnen criminelen ook bestanden versleutelen, waarna ze mensen kunnen afpersen om ze weer te ontgrendelen. (Belga/TV)

Onze partners