Zevende Big Jump

06/07/12 om 16:04 - Bijgewerkt om 16:04

Op acht juli 2012 springen actievoerders vanuit 21 plaatsen in Vlaanderen het water in.

Zevende Big Jump

© Belga

Big Jump is een Europees initiatief, gesteund door verschillende natuurorganisaties in Vlaanderen, en ijvert voor een betere waterkwaliteit. De organisatie hoopt de honderden aanwezigen van vorige edities te evenaren. "We roepen iedereen op om massaal mee te springen," zegt Chris Steenwegen, de directeur van Natuurpunt.

"We willen waterlopen die bruisen van leven, met vissen, vogels, en otters. Die moeten een kans krijgen in Vlaanderen." Ook Goedele Liekens en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) lieten al weten mee te doen. Zij duiken in de Vrouwkenshoekkreek in Sint-Laureins, een recent herstelde kreek in het Meetjesland.

Europese deadline in 2015

In 2015 moet België, net als de andere Europese landen, voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water, van kracht sinds 22 december 2000. Die bepaalt dat alle waterlopen in Europa in een goede ecologische toestand moeten zijn. Maar volgens het Milieurapport Vlaanderen over de kwaliteit van het oppervlaktewater, haalt geen enkel van de 202 Vlaamse waterlopen de goede ecologische toestand (of potentieel) en nog geen 20 % haalt een matige ecologische toestand (metingen 2005-2007). "Ons land staat er niet goed voor en zal opnieuw uitstel moeten vragen aan Europa." zegt Jasmin Lauwaert, beleidsmedewerker van Natuurpunt.

Waar andere Europese lidstaten al ver gevorderd waren met de uitbouw van de belangrijkste zuiveringsinfrastructuur, begon Vlaanderen pas vanaf 1990 echt te zuiveren dankzij de oprichting van Aquafin en de invoering van de afvalwaterheffing. Volgens minister Schauvliege steeg de zuiveringsgraad de voorbije twintig jaar van 33 naar 78 procent. Toch benadrukt ze dat meer inspanningen nodig zijn.

Deelnemende gemeentes

Antwerpen: Hoogstraten (Meersel-Dreef), Kasterlee, Mechelen en Vorselaar.
Brussel: Anderlecht
Limburg: Diepenbeek
Oost-Vlaanderen: Aalst, Dendermonde, Gent (Portus Ganda), Ninove, Sint-Laureins, Wachtebeke, Wetteren en Zwalm
West-Vlaanderen: Westhoek (Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge), Kortrijk, Oostende

Lees meer over:

Onze partners