'Zet stevige beschotten tussen politiek en privé' (John Crombez)

05/11/13 om 13:24 - Bijgewerkt om 13:24

Bron: Knack

Naar aanleiding van de voortdurende insinuaties aan het adres van Johan Vande Lanotte (SP.A) doet diens partijgenoot en staatssecretaris John Crombez (SP.A) deze week in Knack een opmerkelijke uitspraak.

'Zet stevige beschotten tussen politiek en privé' (John Crombez)

Johan Vande Lanotte en John Crombez © Belga

In een uitgebreid interview in Knack reageert staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (SP.A) deze week op de voortdurende insinuaties aan het adres van zijn partijgenoot en vice-premier Johan Vande Lanotte. 'Ik heb heel lang dichtbij Johan gewerkt, en van al die verwijten zou u zich vooral moeten afvragen of ze wel kloppen', zegt Crombez. 'Ik heb al veel insinuaties gehoord, maar geen feiten.'

Zijn rol bij Electrawinds was toch zeer bedenkelijk.

Crombez: Hoe bedoelt u?

Als minister wist Vande Lanotte dat groene energie belangrijk zou worden. Toen hij aftrad, stortte hij zich in Electrawinds. Nu is hij weer minister en kan hij maatregelen nemen die Electrawinds ten goede komen.

Crombez: Johan is enorm veel bezig geweest met de prijsvorming. In dat opzicht kun je zelfs zeggen dat hij maatregelen heeft genomen die in het nadeel zijn van bedrijven zoals Electrawinds. Heeft iemand dat al eens opgemerkt? Ik stoor mij aan die berg van insinuaties. In Nederland is het trouwens niet verdacht als een politicus tijdelijk naar de privé verhuist en daarna terugkomt in de politiek. Hier is dat onmiddellijk verdacht.

Zou het er niet beter wat hygiënischer aan toe gaan? Wie voor een wapenbedrijf heeft gewerkt, wordt ook beter geen minister van Defensie meer.

Crombez: In alle eerlijkheid: op dat punt geef ik u gelijk. Ik denk dat de tijdsgeest van dien aard is dat we beter stevige beschotten zetten tussen politiek en privé. Ik vind dat dus wel een discussie waard. Zodra je een vermoeden van belangenvermenging niet keihard kunt weerleggen, heb je een probleem. Ik denk dat we die lijn in de toekomst misschien wat strenger moeten trekken.

Lees het volledige interview met John Crombez deze week in Knack

Onze partners