Zestigtal banen op de tocht bij Brussels Airlines

21/11/11 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

Bij Brussels Airlines zouden een 60-tal banen verdwijnen, zo meldt de vakbondsafgevaardigde van BBTK na afloop van een bijzondere ondernemingsraad.

Zestigtal banen op de tocht bij Brussels Airlines

© Thinkstock

De vakbonden wachten het resultaat van het sociaal overleg af alvorens eventueel actie te voeren. De directie geeft later nog een persconferentie over het strategisch plan 2012-2013. Brussels Airlines stevent af op een verlies van 80 miljoen euro in 2011, zo kregen de bonden te horen.

Dat is het gevolg van de hoge brandstofprijzen en investeringen die het bedrijf heeft gedaan. Om de negatieve spiraal te keren en opnieuw winstgevend te worden in 2014, kondigde de directie een aantal besparingsmaatregelen aan. Vooral de piloten zouden hiervan het slachtoffer worden. Zo wordt de vloot vanaf 2012 met elf korteafstandsvliegtuigen afgebouwd. Daarentegen komen er volgens Olivier Van Camp van BBTK gefaseerd vier langeafstandstoestellen bij. "Hierdoor zouden er 40 à 50 piloten in overtal zijn", aldus de vakbondsafgevaardigde.

Geen naakte ontslagen

Volgens hem wil de directie naakte ontslagen vermijden. Van Camp: "Men denkt aan deeltijds werk, herscholing en vervroegde uittreding. Maar ik vrees ervoor dat dat zal volstaan". Ook bij het onderhoud van de vliegtuigen staan er volgens de BBTK-er een 45-tal banen op de tocht. Maar het merendeel, 40 volgens Van Camp, zijn contractanten van buitenlandse onderaannemers. "Er verdwijnen dus een 5-tal banen bij Sabena Technics". Bij de overige diensten zouden er een 8-tal jobs verdwijnen.

De directie start de volgende dagen al onderhandelingen met de betrokken partijen. De vakbonden bij Brussels Airlines hebben een stakingsaanzegging lopen, maar zullen die voorlopig niet activeren. "We moeten de sociale dialoog een kans geven", luidt het. Bij de liberale bond is men tevreden dat er geen naakte ontslagen vallen, maar maakt men zich dan weer ernstige zorgen over de gevraagde extra flexibiliteit. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners