'Zestig procent van Afghaanse asielaanvragers krijgt vorm van asiel'

10/07/12 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

België hanteert een "ruimer beleid" inzake de beoordeling van Afghaanse asielaanvragen dan in andere EU-lidstaten het geval is, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block.

'Zestig procent van Afghaanse asielaanvragers krijgt vorm van asiel'

© Belga

Zestig procent van de mensen uit Afghanistan die in ons land asiel aanvragen, krijgen de status van vluchteling of krijgen subsidiaire bescherming. Dat is meer dan het gemiddelde van 45 procent in de EU, aldus staatssecretaris De Block in de Kamer.

Veiligheidssituatie in Afghanistan

De Block gaf in de commissie Binnenlandse Zaken ook een aantal cijfers rond de Afghaanse asieldossiers. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er 1.215 asielaanvragen ingediend door mensen die beweren uit Afghanistan afkomstig te zijn. In dezelfde periode zijn er 30 personen vrijwillig teruggekeerd, 88 zijn er overgedragen (via de Dublinprocedure) en vier zijn er gedwongen teruggekeerd naar Afghanistan.

De Block herhaalde voorts dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geen specifiek beleid voert van gedwongen terugkeer naar Afghanistan. "Er wordt geval per geval geëvalueerd of de terugkeer kan en mag, onder andere door een onderzoek naar de afkomst van de persoon en de veiligheidssituatie in de regio van de verblijfplaats", klonk het.

Volgens de Open VLD-staatssecretaris is de inschatting van de veiligheidssituatie in Afghanistan "gestoeld op een analyse van een maximaal aantal informatiebronnen" en ligt het beleid dat het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) rond Afghanistan voert in de lijn van de aanbevelingen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Niet-begeleide minderjarige asielzoekers

De Block gaf in de commissie ook een aantal cijfers van het aantal niet-begeleide minderjarige asielzoekers. Volgens De Block wachten er nog 1.051 niet-begeleide minderjarigen op een beslissing. Daarbij gaat het vooral om Afghanen en Guineeërs. (Belga/TE)

Onze partners