Zesduizend plaatsen te kort voor asielzoekers

22/10/10 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

De ministerraad heeft vrijdag enkele maatregelen bekrachtigd om het tekort terug te dringen.

De federale ministerraad heeft vrijdag enkele beslissingen bekrachtigd om de opvang van asielzoekers te vergroten. Fedasil, de federale opvangdienst voor asielzoekers, kan momenteel aan zesduizend asielzoekers geen opvang bieden.

In september waren er 1.900 asielaanvragen. Naar verwachting zal dat aantal in oktober hoger liggen. De asielcentra zitten echter vol. Heel wat asielzoekers verblijven op hotel.

De ministerraad heeft vrijdag enkele beslissingen van het
kernkabinet van 30 september bekrachtigd om het asielbeleid te versterken. Zo worden er vanaf november 108 extra ambtenaren ingezet om asieldossiers af te handelen en komen er 2.000 extra plaatsen in de OCMW's.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)ontkende vrijdag dat de OCMW's geen asielzoekers willen opvangen. Volgens de VVSG worden momenteel 8.200 asielzoekers in lokale opvanginitiatieven opgevangen en zijn ze bereid nog meer mensen op te nemen.

De steden en gemeenten eisen naast bijkomende opvangplaatsen meer noodopvang en een drastische inkorting van de behandelingsduur van de asielaanvragen.

Onze partners