Zesde verdachte onder aanhoudingsbevel in onderzoek naar aanslagen Parijs

27/11/15 om 11:11 - Bijgewerkt om 20:46

De Brusselse onderzoeksrechter heeft vrijdag een zesde verdachte onder aanhoudingsbevel geplaatst in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Zesde verdachte onder aanhoudingsbevel in onderzoek naar aanslagen Parijs

Militairen en politieagenten patrouilleren in de Brusselse metro. © Belga

Het gaat om de man die donderdag in Brussel werd opgepakt. Dat meldt het federaal parket. De twee mannen die donderdag in Verviers waren opgepakt, zijn vrijgelaten. Het gaat om de vader en broer van de eerste man.

Donderdag vonden drie huiszoekingen plaats: één in Auvelais, een deelgemeente van Sambreville, en twee in Verviers. Eén van die twee huiszoekingen vond plaats bij de ouders van een man die door het gerecht gezocht werd. Die gezochte man werd in Brussel opgepakt en is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, zo meldt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

"Na afloop van de huiszoekingen gisteren in Verviers werden twee personen meegenomen voor verhoor", gaat de woordvoerder verder. "Zij werden in de loop van deze namiddag terug vrijgelaten."

Normale leven in Brussel

Intussen laat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat de Brusselse scholen vanaf maandag hun normale activiteiten hervatten. Ook de Brusselse metro zal vanaf dan weer volledig normaal rijden, nu het dreigingsniveau voor de hoofdstad is teruggebracht tot 3.

Naast een terugkeer naar het normale leven voor de scholen en de metro, moet ook de activiteit op de markten, in de winkelcentra en in de winkelstraten vanaf dit weekend opnieuw volledig en normaal op gang komen, vervolgt de minister-president.

Waakzaamheid

'Waakzaamheid blijft geboden, net zoals in de rest van het land. Maar nu moeten vooral de rust en het vertrouwen terugkeren', besluit Vervoort, die de Brusselaars en alle betrokkenen bedankt voor de 'voorbeeldige houding, de waardigheid en de koelbloedigheid' tijdens de 'zware beproeving' afgelopen week. (Belga/AVE)

Onze partners