Zes dingen die u moet weten over het zomerakkoord

26/07/17 om 11:48 - Bijgewerkt op 27/07/17 om 09:30

De federale regering bereikte deze nacht na enkele dagen onderhandelen een akkoord over de begroting en een aantal sociaal-economische maatregelen. Wat zijn de belangrijkste punten in het akkoord?

Zes dingen die u moet weten over het zomerakkoord

© Belga

Vennootsschapsbelasting daalt

De langverwachte verlaging van de vennootschapsbelasting is eindelijk een feit. Lang is ze onderwerp van discussie geweest binnen de huidige, maar ook in de vorige regeringen. Nu in het buitenland ook vele regeringen hebben beslist om de vennootsschapsbelasting te verlagen, kon België volgens de regering niet langer achterblijven. Bovendien wil de regering de huidige groei niet belemmeren. Daarom verlaagt ze in 2018 de venootsschapsbelasting voor KMO's van 25% naar 20%. Ook voor grote bedrijven komt er een verlaging van de vennootschapsbelasting. Zij betalen nu 34% venootschapsbelasting, die volgend jaar zal zakken naar 29%. In 2020 volgt er voor hen een verdere verlaging tot 25%. Ook eenmanszaken krijgen een belastingverlaging.

Belasting op effectenrekening

De CD&V heeft in deze regeringstermijn vastgehouden aan het feit dat de venootschapsbelasting werd gekoppeld aan een meer rechtvaardige fiscaliteit. Daarom komt er nu aan belasting op de effectenrekingen, wat de facte een vermogensbelasting is. Een effectenrekening is een bankrekening waarop mensen hun aandelen of obligaties hebben staan. Iedereen die op zo'n rekening meer dan €500.000 heeft staan, betaalt voortaan een zogenaamde effectentaks van 0,15% op het ganse bedrag. Heeft iemand €500.001 op de effectenrekening staan, dan betaalt hij een bedrag van €750.

De opbrengst voor deze taks zou volgens de regering 254 miljoen Euro moeten opleveren. Het is onduidelijk of dat bedrag ook haalbaar is. Volgens Sven Sterckx, de voorzitter van de beleggersfederatie VFB, zal belasting op effectenrekeningen hetzelfde lot beschoren zal zijn als de rijkentaks en de speculatietaks. Ook daar vielen de opbrengsten tegen

Tegemoetkoming voor Arco-cooperanten via Belfius

De regering heeft beslist dat het 50% van de aandelen van Belfius bank wil verkopen. Met de opbrengst die de overheid als grootste aandeelhouder daarvan ontvangt, wil de regering een fonds oprichten die de gedupeerde Arco-spaarder moet tegemoetkomen. In dat fonds wil de regering uiteindelijk 600 miljoen euro verzamelen, waarvan 400 miljoen van de overheid zelf moet komen via de verkoop van Belfius.

De regering verwacht ook een vrijwillige inspanning van Beweging.net, het vroegere ACW, dat ook bij het Arco-dossier betrokken was. Beweging.net zou nog een bijdrage moeten leveren van 200 miljoen euro. Volgens econoom Ivan Van de Cloot is deze regeling echter een vorm van verkapte staatsteun, aangezien Belfius werd gered met het geld van de belastingbetaler.

Pensioensparen

Voor diegenen die pensioensparen komt er een nieuwe regeling bovenop de huidige. De huidige regeling voorziet dat al wie 940€ per jaar op de rekening stort, 30% belastingvermindering geniet, goed voor een som van 282€. De pensioenspaarder krijgt nu een tweede optie. Die kan voortaan ook een jaarlijks bedrag van €1.200 op de rekening storten, waarop een belastingvermindering krijgt van 25%, goed voor een bedrag van €300.

Belastingvrij bijverdienen

Werknemers die minstens viervijfde aan de slag zijn, kunnen voortaan €500 per maand onbelast bijverdienen. Het gaat dan vooral over kleine klusjes of beroepen zoals het gras afrijden, of voetballers die bij hun ploeg worden vergoed. De regeling bovendien van toepassing voor mensen die een AirBnB 'uitbaten' of met een Uber-taxi rijden.

Terugbetaling psycholoog

Het zomerakkoord voorziet ook dat een beperkt aantal bezoeken aan een psycholoog voortaan wordt terugbetaald door de ziekenfondsen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een doktersbezoek was dat bij een bezoek aan de psycholoog nog niet het geval.

Lees meer over:

Onze partners