Zenuwachtigheid over lijstvorming neemt toe: Bart Somers dreigt ermee uit de politiek te stappen

08/01/14 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

In de aanloop naar de moeder aller verkiezingen neemt bij Open VLD de zenuwachtigheid over de lijstvorming toe. In Antwerpen claimen zowel Bart Somers als Dirk Vanmechelen het Vlaamse lijsttrekkerschap en in Oost-Vlaanderen ruziën de clans Verhofstadt en De Gucht over wie de koppositie krijgt op de Vlaamse lijst.

Zenuwachtigheid over lijstvorming neemt toe: Bart Somers dreigt ermee uit de politiek te stappen

Bart Somers © Belga

Nadat eerder oud-minister van Financiën Steven Vanackere er mee dreigde uit de politiek te stappen omdat hij van de CD&V niet de tweede plaats kreeg op de Europese lijst, is het nu de beurt aan Bart Somers (Open VLD) om ermee te dreigen de nationale politiek vaarwel te zeggen omdat hij niet de koppositie krijgt op de Vlaamse lijst van zijn partij.

Delen

Open VLD Antwerpen: clash tussen Bart Somers en Dirk Vanmechelen

Volgens de krant De Tijd worstelt Open VLD met de vorming van de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement. Bart Somers en Dirk Van Mechelen claimen de eerste plaats. Somers dreigt ermee de nationale politiek te verlaten als hij de lijsttrekkersplaats voor het Vlaams Parlement niet krijgt. Voor de Kamerlijst is er geen discussie: minister van Justitie Annemie Turtelboom staat er bovenaan.

Op het provinciaal partijbestuur kwam het nog niet tot een stemming. Maar moest dat alsnog gebeuren, wordt verwacht dat Van Mechelen op de meeste steun zal kunnen rekenen, schrijft De Tijd. Er zou op Somers worden ingepraat om hem te overhalen akkoord te gaan met de tweede plaats op de Kamerlijst.

Steven Vanackere kwam overigens al terug op zijn dreigement en aanvaardde eerder deze week wel de derde plaats op de Europese lijst van CD&V, terwijl die geen enkele garantie geeft dat hij verkozen wordt.

Delen

Open VLD Oost-Vlaanderen: clash tussen Matthias De Clercq en Jean-Jacques De Gucht

In Oost-Vlaanderen mondt de lijstvorming intussen uit tot een clash tussen Matthias De Clerq (clan Guy Verhofstadt) en Jean-Jacques De Gucht (clan Karel De Gucht) die allebei kandidaat zijn om de Vlaamse lijst te trekken. Bij de vorige verkiezingen werden beide kandidaten netjes bedeeld door Open VLD. De Gucht trok de Vlaamse lijst, De Clercq de federale. Intussen is Alexander De Croo, oud-voorzitter, huidig minister van pensioenen en de onbetwiste topper van de liberalen in zijn provincie. Hij trekt de federale lijst. Voor De Clercq en De Gucht rest er niets dan het lijsttrekkerschap van de Vlaamse lijst te claimen.

Delen

CD&V: Carl Devlies valt uit de boot

Na het genante debacle rond oud-minister Steven Vanackere, waar de plooien intussen gladgestreken zijn, kwam het bij CD&V tot een haantjesgevecht om de derde plaats voor de kamerlijst in Vlaams Brabant. Zowel Eric Van Rompuy als Carl Devlies eisten die plek op en - ook hier weer - zagen voor zichzelf geen toekomst meer in de nationale politiek als ze hun zin niet kregen. CD&V gunt de plek aan Van Rompuy. Devlies is teleurgesteld, weigert de lijst te duwen en zegt dat hij zich voortaan toelegt op zijn schepenambt in Leuven. Intussen raakte ook bekend dat minister van Financiën Koen Geens de kamerlijst in Vlaams Brabant zal trekken voor zijn partij.

Delen

SP.A: Wat met Caroline Gennez?

De SP.A zit met een luxeprobleem in de provincie Antwerpen. Er komen meerdere vrouwen in aanmerking om lijsten te trekken: minister van Werk Monica De Coninck, kabinetschef van Di Rupo Yasmine Kherbache, oud-minister Kathleen Van Brempt en oud-voorzitter Caroline Gennez. Voorzitter Bruno Tobback liet eerder al weten dat nog niets beslist is, al ziet het ernaar uit dat De Coninck en Kherbache onder elkaar het lijsttrekkerschap voor de kamer en de Vlaamse lijst zullen verdelen. Blijft de vraag: wat met Caroline Gennez, die vorig jaar nog zei dat ze bij de verkiezingen een prominente rol wil spelen. Krijgt ze bij de vorming van de Europese lijst de voorkeur op Kathleen Van Brempt, die nu in het Europees parlement zetelt of moet ze een tweede ontgoocheling slikken nadat ze ook al geen minister mocht worden in de regering Di Rupo?

Lees meer over:

Onze partners