Zelfgemaakte bom ontdekt in Leuvense treinwagon

10/08/13 om 04:36 - Bijgewerkt om 04:36

Nabij het station van Leuven is een zelfgemaakte bom gevonden in een geparkeerde treinwagon. Het was een amateuristisch springtuig dat snel onschadelijk gemaakt kon worden. Verdachten zijn er niet.

Dat bericht De Morgen. Het treinverkeer werd vrijdag rond de middag een tijdje stilgelegd nadat een verdacht pakket was gevonden. In eerste instantie leek het erop dat het pakket volstrekt onschadelijk was. Maar volgens commandant Nollet van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) werd wel degelijk een bom gevonden, weliswaar op het eerste zicht een 'geïmproviseerd explosief' en 'het werk van doe-het-zelvers'.

Artisanaal

"Vanuit technisch oogpunt leek alles redelijk artisanaal samengesteld", zegt hij in de krant. "Ik denk niet dat zo'n klein tuig de wagon zou opblazen. Maar, had het gewerkt, dan had ik toch niet graag op die bank gezeten."

Volgens De Morgen werd het tuig gevonden door een poetsploeg. Zij troffen onder een zitbank een doosje aan met daarop een doodshoofd. Toen ze het deksel oplichtten, zagen ze een vermoedelijke bom, compleet met bedrading en klok.

"Alle fysieke elementen waren aanwezig om het pakket als gevaarlijk te beschouwen", zegt Nollet. "We hebben er een gecontroleerde lading op afgeschoten waarna het tuig uit elkaar is gevlogen." In welke mate de lading schade kon aanrichten, moet detailonderzoek uitwijzen.

Geen verdachten

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) spreekt van een "zeer amateuristisch in elkaar geknutselde bom", waarvan het explosief uit enkele kogels zou bestaan hebben. Ze vergaderde over de vondst met het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD). Het is niet duidelijk wie achter de artisanale bom zat. Er werd geen waarschuwing gegeven. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners