‘Zelfdoding niet eenvoudiger voorstellen dan het is’

© Thinkstock

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding roept om zelfdoding niet eenvoudiger voor te stellen dan het is. ‘We moeten copycatgedrag vermijden.’

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, de organisatie achter Zelfmoordlijn 1813, roept de media op om zelfdoding niet eenvoudiger voor te stellen dan het is. “Zelfdoding is geen eenvoudig verhaal. Er zitten meer factoren achter”, zegt Kirsten Pauwels van CPZ, naar aanleiding van de wanhoopsdaad van oud-politicus Steve Stevaert donderdag.

Pauwels zegt dat de zelfdoding van bekende mensen een “trigger” kan zijn voor mensen die met suïcidale gedachten kampen. “We moeten copycatgedrag vermijden. Mensen die met zelfdodingsgedachten zitten, gaan zich sneller identificeren met een bekend persoon”, zegt Pauwels.

Maar de media spelen eveneens een belangrijke rol in de preventie. “Enerzijds door de methode niet vermelden en niet te eenvoudig over zelfmoord te berichten. Maar ook benadrukken dat het kan voorkomen worden en dat er verschillende hulpkanalen zijn.” De berichtgeving over Stevaerts dood was niet fout, volgens Pauwels. “Maar in dit geval zagen we het aankomen, dus kunnen we anticiperen. Daarom dat we erop hameren dat er hulp geboden kan worden. We hebben bij de dood van Yasmine (in 2009, nvdr.) gezien dat het aantal oproepen en zelfdodingspogingen waren toegenomen”, besluit Pauwels. (Belga/JH)

Wie met vragen over zelfdoding zit, kan terecht op de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content