‘Zelden sanctionering voor politici die mandaten verzwijgen’

© belga

Al tien jaar moeten politici en topambtenaren hun nevenmandaten en vermogens publiek maken, maar als ze dat niet doen, blijven ze bijna allemaal ongestraft.

Dat meldt De Tijd, op basis van gegevens van het Rekenhof.

De wet verplicht parlementsleden, ministers, burgemeesters, schepenen en topambtenaren om elk jaar hun mandaten en vermogens aan te geven. Zij die hun laars lappen aan de aangifteplicht, riskeren vervolging door het parket en kunnen voor elke nalatigheid een geldboete van 600 tot 6.000 euro krijgen.

Administratief?

Toch zijn er elk jaar politici, cabinetards en topambtenaren die helemaal niets indienen bij het Rekenhof. De voorbije tien jaar deden exact 3.809 mensen dat niet. Gemiddeld zijn dat de laatste jaren zowat 300 gevallen.

In zijn jaarverslag geeft het Rekenhof voorzichtig aan dat de bestraffing niet efficiënt verloopt. “Op basis van de beperkte info waarover we beschikken, kunnen we eerder concluderen dat de strafrechtelijke vervolging vooral fragmentarisch gebeurt”, stelt het Rekenhof diplomatisch. In zijn conclusie verwijst het Rekenhof naar de mogelijkheid om de strafrechtelijke sancties door het gerecht te vervangen door administratieve boetes.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content