Zaterdag wordt zwarte dag voor verkeer

24/02/14 om 13:26 - Bijgewerkt om 13:26

De krokusvakantie valt dit jaar samen met de vakantie in het zuiden van Frankrijk en in bepaalde deelstaten van Duitsland en Oostenrijk, waardoor er files kunnen ontstaan naar de wintersportgebieden.

Zaterdag wordt zwarte dag voor verkeer

© Belga

De mobiliteitsorganisaties VAB en Touring verwachten komend weekend files op de wegen naar de wintersportgebieden. Vooral zaterdag 1 maart moeten vakantiegangers rekening houden met lange files op de wegen in het zuiden van Frankrijk en in de Alpen.

Wie files wil vermijden vertrekt best vrijdagvoormiddag of zondag. Bij de terugkeer, een week later, wordt het erg druk op zaterdag 8 maart in het Alpengebied. Een terugkeer op zondag zal niet zo'n probleem vormen.

Wat de heenreis betreft: in België wordt het druk met kans op files op vrijdagnamiddag en -avond en op zaterdagvoormiddag. Zaterdag 1 maart wordt een zwarte dag in Frankrijk, het Alpengebied, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: een dag met zeer moeilijk verkeer en ellenlange files. Vooral op de toegangswegen naar de skistations wordt het aanschuiven.

Winterbanden

Wat de terugreis betreft: zaterdag 8 maart wordt een heel drukke dag in Frankrijk, in de Alpenregio, de Rhonevallei richting noorden, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Men verwacht lange files tussen 9 en 16 uur. Zondag worden geen problemen verwacht. In België verwacht men de grootste drukte op zondagnamiddag en -avond 9 maart.

En nog dit: bij sneeuw of ijzel kan het verkeer volledig in de knoop geraken of onmogelijk worden. Wie naar de bergen reist, neemt best winteruitrusting (winterbanden, sneeuwkettingen) mee. In Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winters weer. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners